Nationaal trainingscentrum voor podiumkunsten in Ede geopend

In Ede is op 23 januari het Akoesticum geopend. Hiermee claimt Ede de positie als nationaal trefpunt voor amateurs en professionals op het gebied van zang, toneel en andere podiumkunsten. Het is meteen ook een mooi voorbeeld van hergebruik van cultuurhistorisch erfgoed; in dit geval een oude Johan Willem Friso kazerne. 

Repetitie Nationaal Jeugdorkest
Repetitie Nationaal Jeugdorkest

Naast de elf gespecialiseerde ruimtes voor muziek, dans en theater is er ook eenvoudige eetgelegenheid en overnachtingsmogelijkheden voor ca. 130 personen. Hiermee wordt het bereik en de mogelijkheden van het centrum aanzien aanzienlijk vergroot. Het primaire doel van het centrum is na- en bijscholing voor mensen die werken in de podiumkunsten en de kunsteducatie.

In onderstaand filmpje wordt mooi weergegeven wat de plannen en ambities zijn:

een slaapkamer in het Akouticum
een slaapkamer in het Akoesticum

Nichemarkt rondom een passie
Dit project verdient de aandacht; het is immers véél dan een uit de kluiten gewassen muziekschool. De realisatie van het Akoesticum is een mooi voorbeeld van een goede focus op een nichemarkt; in dit geval de beoefenaars en liefhebbers van podiumkunsten. Het is een hobby/beroep dat door vele mensen met grote passie wordt beleefd. Dat biedt uitgelezen mogelijkheden om een groep betrokken gasten op te bouwenrond het cultuurcentrum. Ook het feit dat hier gelijkgestemden samenkomen werkt als een magneet. De eerste signalen van boekingen zijn positief. Wellicht dat dit project in de toekomst de potentie heeft om zich nog verder te ontwikkelen.
Qua locatie ligt Ede mooi centraal en is de locatie goed te bereiken met zowel auto als OV (5 minuten wandelen vanaf intercitystation). Voor de culturele sector in Nederland is dit een opsteker. Met een nationaal trefpunt ontstaan er nieuwe mogelijkheden een brede groep mensen met podiumkunsten in aanraking te laten komen. Dit zal zeker ook spin-off opleveren voor toerisme en horeca in de regio.

Meer informatie: www.akoesticum.org / Facebookpagina Akousticum

 

Regio’s die op zoek zijn naar een ‘passie’ om een nichemarkt om te dienen als kern voor nieuwe ontwikkelingen, willen we ook graag wijze op de zoektocht van de KNLTB naar een locatie voor een nationaal tenniscentrum. (maar zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *