Watersport IJsselmeergebied krimpt

Het gedrag van de watersporters verandert. Dat is een van de conclusies in het rapport over de watersport in het IJsselmeergebied, uitgevoerd door Waterrecreatie Advies. Dit proces loopt al langer. Watersporters varen minder, men wil vaker en korter op vakantie. Als de meerdaagse voorspelling goed is, gaat men een paar dagen varen. Zeker bij de jeugd, voor zover die nog vaart, worden op zeer korte termijn besluiten genomen.

watersportMinder schepen
Voor het eerst sinds deze monitor is gestart (1994), en waarschijnlijk voor het eerst ooit, is het aantal recreatievaartuigen in het IJsselmeergebied gedaald. Er zijn globaal 700 zeiljachten verdwenen en 200 motorboten bijgekomen. Omdat er ook 400 ligplaatsen zijn bijgebouwd, grotendeels al langer lopende projecten, is de bezettingsgraad met 2,4% gedaald van 92% naar 89,6%. De wachtlijsten zijn met 11,6% gedaald. Er dreigt overcapaciteit, hoewel de situatie niet overal vergelijkbaar is. De concurrentie neemt toe, meestal in de vorm van speciale aanbiedingen of “instapkortingen”.

Minder druk op het IJsselmeer
Het aantal passanten in het IJsselmeergebied daalt nu al bijna 10 jaar. Het aantal bootovernachtingen van passanten in 2011 bedroeg 337.177, 11,3% minder dan in 2009. De resultaten van 2012 zijn nog niet bekend, maar de zomer van 2012 was gelukkig beter dan 2011.
Het aantal sluispassages daalt, het wordt minder druk op het water. Het aantal dagtochten neemt toe ten koste van meerdaagse tochten. Alleen op de Waddenzee blijft het druk in de havens, mits de weersomstandigheden goed zijn.

Van sport naar recreatie
Het belang van het varen met een boot als ”sport” neemt af. Het wordt meer een vervoermiddel of een verblijfplaats. Havens of plaatsen die interessant zijn als vaardoel, sfeer bieden, winkeltjes, terrassen en restaurantjes, iets leuks in de buurt, “een beleving”, onderscheiden zich nu van andere plaatsen. De gemiddelde verblijftijd van passanten in de havens die wat te bieden hebben neemt toe. Gemiddeld is de verblijftijd gestegen van 1,32 nachten naar 1,36 nachten per boot.

Over Waterrecreatie Advies BV
Dit onderzoek werd uitgevoerd door Waterrecreatie Advies BV; een onafhankelijk en gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van waterrecreatie en watersport. Het onderzoek naar de ontwikkeling van de watersport in het IJsselmeergebied is inmiddels voor de 17e keer uitgevoerd. In 5 rapporten wordt nader ingegaan op de situatie in de aangrenzende provincies Fryslân, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel. De hardste klappen vielen in Noord-Holland en in Flevoland. Alle rapporten kunnen worden gedownload vanaf de website van Waterrecreatie Advies.

Meer informatie: www.waterrecreatieadvies.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *