Miljoenen voor restauratie, herbestemming en verduurzaming monumenten

Monumenten dragen bij aan de aantrekkelijkheid van een gebied. De bijdrage van 34 miljoen vanuit het Ministerie van Cultuur voor restauratie, herbestemming en verduurzaming van monumenten is dan ook goed nieuws voor de vrijetijdssector. Natuurmonumenten is verheugd met een bijdrage van 1,2 miljoen voor twee projecten.

Minister Van Engelshoven (OC&W): “Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers.”

Onze Lieve Vrouwe kerk in Breda

Monumenten
In 2018 wordt een bijdrage van € 29,5 miljoen geïnvesteerd in de restauratie, herbestemming en verduurzaming van erfgoed. De projecten die dit jaar geld krijgen zijn een mix van grote en kleine monumenten, verspreid over het hele land.

Zo krijgen grote monumenten als de Stevenskerk in Nijmegen (€5,5 miljoen), de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda (€ 4,9 miljoen), de Domkerk in Utrecht (2,1 miljoen) en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray (€ 3,5 miljoen) een impuls.

Kleine monumenten als buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis, boerderij De Haar in Ambt-Delden en Villa Alpha in Warnsveld kunnen dit jaar ook rekenen op geld voor restauratie.

Keunenhuis (Natuurmonumenten)
Landgoed Keunenhuis (Winterswijk) ontvangt een bijdrage van 875.000 euro. Dit hoevelandschap met een historische boerderij, boomgaard, houtwallen, wei- en hooilanden, staat aan de vooravond van een flinke renovatie. Beheerder Udo Hassefras: ‘De boerderij krijgt dit jaar een nieuwe bestemming. Van kop-tot-kont-chef Nel Schellekens start hier haar bedrijf. Het Keunenhuis wordt de culinaire proeftuin van Nels No Waste Keuken, gericht op duurzame voedselproductie uit de streek. Met de aanstaande restauratie gaan wij er met deze ondernemers voor zorgen dat deze prachtige plek een eigentijdse functie krijgt, in lijn met haar geschiedenis, en zo voor de toekomst behouden blijft.’

Waterloopbos (Natuurmonumenten)
Er komt 315.000 euro beschikbaar voor Rijksmonument het Waterloopbos in de Noordoostpolder. Het Waterloopbos is een historisch openluchtlaboratorium: er liggen schaalmodellen van ruim dertig waterwerken verborgen. Boswachter Norbert Kwint: ‘In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water, onze wereldwijde bekendheid als waterland danken we aan het onderzoek dat hier heeft plaatsgevonden. Dankzij de bijdrage van de minister kunnen we deze unieke plek verder restaureren. Concreet betekent dit dat we met de restauratie van de Golfbak kunnen starten. Met dit model is onderzoek gedaan naar de afsluiting van Zeeuwse wateren.’

In totaal gaat het om 27 projecten die onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden. De projecten ontvangen een tegemoetkoming van 70% van de totale restauratiekosten, als ze aan de criteria blijven voldoen. De andere 30% wordt betaald door de eigenaar.

Molens en mobiel erfgoed
Ook komt er extra geld voor de restauratie van molens. Met een budget van € 3,5 miljoen kunnen circa 50 molens gerestaureerd worden of van groot onderhoud voorzien worden.

Tot slot investeert de minister € 1 miljoen in mobiel erfgoed. Met dit geld kan mobiel erfgoed voor een groter publiek toegankelijk gemaakt worden. Nu is het zo dat historische (zweef)vliegtuigen, schepen, treinen en fietsen vaak alleen te bewonderen zijn voor hun eigenaren. Door deze financiële injectie krijgt dit bijzonder erfgoed meer gezicht en kan iedereen ervan genieten.

Bron en meer informatie: Rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *