Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018

De culturele sector in Friesland kan een grote impuls tegemoet zien. De hoofdstad Leeuwarden werd deze vrijdagmiddag verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. In het kielzog zal ook de toeristisch recreatieve sector meeprofiteren. Maastricht en Eindhoven mogen zich troosten met een top-3 klassering. In een eerder stadium vielen al andere aansprekende kandidaatsteden af.

logo2018De volgende stappen
De stad Leeuwarden werd verkomzen vanwege een reeks mooie plannen die in een bidbook waren gebundeld. In een persbericht kijkt de gemente al uit naar de volgende stappen: “Wij werken de initiatieven die in het bidbook zijn vastgelegd verder uit, omdat deze plannen een grote economische impuls voor Leeuwarden en de provincie Fryslân kunnen betekenen, juist vanwege de krachtige link naar kunst, muziek en cultuur.”
Leeuwarden ziet kansen voor meer werkgelegenheid, meer bezoekers en een sterkere (inter)nationale positionering van de stad en provincie.
De campagnewebsite van Leeuwarden: www.2018.nl

De nominatiestrijd heeft overigens in alle drie de regio’s al voor een impuls gezorgd. Friesland mag de de opgebouwde samenwerking nu verder uitbouwen naar een organisatie van het culturele jaar 2018.

Een eerste reactie vanuit Maastricht: “Ondanks het niet behalen van de titel, gaan wij door met het ingezette proces. In de afgelopen jaren hebben directe samenwerking tussen de culturele spelers, creatieve bedrijven en buurtbewoners binnen de Euregio sterke concrete resultaten opgeleverd: de actieve participatie van duizenden amateurkunstenaars, internationale samenwerking en crossovers in de professionele kunsten en de positieve profilering van de Euregio. De verandering is begonnen en heeft aangetoond dat Maastricht & Euregio een sterke samenwerking nodig heeft. Binnen enkele maanden komen wij dan ook met een concreet plan hoe wij hier invulling aan willen geven, waarbij wij ons tot het uiterste zullen inspannen om een aantal ontwikkelde projecten toch uit te voeren.”

Ook Eindhoven kijkt vooral naar de positieve impuls die de nominatieronde heeft gegeven. Eindhovens burgemeester Van Gijzel: “De deelname heeft Brabant en de steden al veel opgeleverd. Ik kijk terug op een fantastische samenwerking en solidariteit tussen de vijf steden en de provincie en op de bijzondere Proeftuinen die de afgelopen jaren al zijn gestart.”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *