Kwaliteitsmonitor fietsregio’s 2013

Het Landelijk Fietsplatform presenteerde begin juni de resultaten van de tweede Kwaliteitsmonitor fietsregio’s; een objectief landelijk vergelijkend onderzoek naar de kwaliteit van de recreatieve fietsmogelijkheden. De twaalf provincies zijn tegen het licht gehouden, evenals elf toeristische regio’s binnen deze provincies.

fietser op Texel
fietser op Texel

De uitkomst van het onderzoek wordt uitgedrukt in sterren, met 5 sterren als maximum. We noemen nog even de scores: Texel behaalt als enige 5 sterren. Dertien gebieden scoren 4 sterren: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Friese Waddeneilanden, Waterreijk/IJsseldelta/Vechtdal, Salland, Twente, Achterhoek, Veluwe en Noord- en Midden-Limburg. Geen enkele regio scoort onder de 3 sterren bij de totaalwaardering. Dit klopt met het algemene beeld: in Nederland Fietsland bestaan geen slechte fietsgebieden, hooguit minder goede.

Met de Kwaliteitsmonitor wil het Fietsplatform regio’s prikkelen en stimuleren om te blijven investeren in het recreatieve fietsen. Vele miljoenen mensen trekken er jaarlijks op uit voor een korte of langere fietstocht. Alleen al onderweg wordt daarbij zo’n half miljard euro besteed.

Uitgebreide rapportage
Inmiddels is er ook uitgebreide rapportage van het onderzoek verschenen. Hierin staat ondermeer per fietsregio beschreven waar nog verbeteringen behaald kunnen worden. De publicatie is naar een beperkte groep direct betrokkenen verzonden en is daarnaast als download beschikbaar op fietsplatform.nl. Tegen vergoeding kunnen extra gedrukte exemplaren nageleverd worden.

Stimulerende werking
Het Fietsplatform ziet dat van de Kwaliteitsmonitor een stimulerende werking uitgaat. Tijdens de presentatie afgelopen juni is hij binnen de vakwereld al goed ontvangen. Het blijkt ook dat de Kwaliteitsmonitor een impuls geeft aan de kwaliteit van het fietsaanbod. Diverse verbeterpunten uit de monitor van vorig jaar zijn door de regio’s aangepakt. Ook in de media is het onderwerp al goed opgepakt. Met de kwaliteitscertificering hebben met name de hoogst scorende regio’s zich al positief onderscheiden en daarmee vervolgens ook kunnen manifesteren naar bewoners en gasten van hun gebied.

Kwaliteitsmonitor 2014
Het Fietsplatform wil de Kwaliteitsmonitor fietsregio’s ook volgend jaar herhalen. Vanwege de noodzakelijke kostenreductie zal de beoordeling zich vooralsnog beperken tot de 12 provincies. Alle toeristische deelregio’s die apart bekeken willen worden, kunnen – tegen betaling – meelopen in het onderzoek. Nadere details over deze mogelijkheid zullen we later dit jaar geven.

Tot slot
Het Landelijk Fietsplatform wil zich samen met de partners, de provincies en de regio’s blijven inzetten om de kwaliteit van de fietsroutestructuur te borgen en waar nodig te verbeteren. Daarnaast ook om het gebruik van deze recreatieve routestructuur verder te stimuleren, zowel vanuit eigen land als vanuit het buitenland. Het feit dat in 2014 de promotie van Nederland in binnen- en buitenland in het teken van fietsen staat, bevestigt dat we het goud dat we in handen hebben, aan het verzilveren zijn!

Meer informatie: www.fietsplatform.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *