Jongeren onderscheiden op basis van risicogedrag

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar over welke ‘jeugd’ hebben we het dan? TeamAlert liet een onderzoek uitvoeren waarin zes persona’s zijn gedefinieerd voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar. In het onderzoek is vooral gefocust op risicogedrag. Het thema ‘risicogedrag’ is gekozen omdat het onderzoek wordt gepresenteerd op een congres over verkeersveiligheid.

Risicogedrag kan ook voor de recreatiesector een nuttige invalshoek zijn. Zoekt jouw doelgroep naar spanning, status, tegendraadse activiteiten of juist veel zekerheid?

De jongeren zijn getest aan de hand van zeven thema’s: of ze veel durven, piekeren, consciëntieus zijn, toekomstgericht, statusgericht, extravert en autonoom zijn. Op basis van overeenkomsten kunnen zes verschillende type jongeren onderscheiden worden:

Bedachtzame denker (26%)
Denkt veel na en neemt weloverwogen beslissingen. Is het verstandig om iets te doen? Weegt de risico’s af, want het gevaar zit vaak in een klein hoekje. De toekomst is voor deze doelgroep belangrijk. Vindt het belangrijk dat mensen ze aardig vinden,

Het gewoontedier (21%)
Is een rustige ‘doe maar gewoon’ type en niet echt een daredevil. Gevaarlijke dingen doen maken hen niet gelukkig. Ze hebben over het algemeen weinig last van groepsdruk en laten zich niet overhalen door vrienden om domme dingen te doen. Deze doelgroep weet goed wat ze later willen worden.

De zelfverzekerde ondernemer (18%)
Voor iets spontaans is deze persona altijd in. Hij/zij probeert graag nieuwe dingen uit. In groepsverband is deze persoon vaak de gangmaker. De Zelfverzekerde Ondernemer verkeert sowieso graag in groepen en heeft dan ook veel vrienden. Is wars van planningen maken en wat anderen denken boeit niet. Deze persoon laat zich ook niet meeslepen door vrienden om activiteiten te ondernemen waar hij/zij geen zin in heeft.

De extraverte statuszoeker (17%)
Leeft in het ‘hier en nu’ en houdt van onverwachtse en spontane dingen. En regels? Die zijn er om gebroken te worden, toch? Deze persoon staat het liefst in het middelpunt van de belangstelling en pronkt graag met de nieuwste gadgets. De Extraverte Statuszoeker is impulsief; doet eerst en denkt dan pas na of iets verstandig is. Met veel lef, maar vaak een blinde vlek voor het gevaar, gaat deze persoon af en toe op z’n bek.

De nuchtere planner (11%)
Deze persoon is perfectionistisch ingesteld en heeft graag alles goed voor elkaar en een duidelijk doel voor ogen. De Nuchter Planner weet precies wat hij/zij later wil worden en vindt het belangrijk daar nu al de juiste stappen voor te zetten. Spullen en aanzien daarentegen interesseren deze persoon niet. Alhoewel deze groep niet op zoek is naar hetnieuwste van het nieuwste, zijn ze wel te porren om nieuwe dingen uit te proberen!

De eigenzinnige avonturier (8%)
Dit is een echte levensgenieter die impulsief beslissingen neemt; Eerst doen en dan pas denken. Laat zich liever door het leven verrassen dan dat alles vast ligt. De eigenzinnige avonturier wordt gekenmerkt door een grote dosis lef en onderschatting van gevaar.

Meer informatie: www.teamalert.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *