Internationale museumprijs voor Kaap Skil op Texel

Kaap Skil, Museum voor Jutters & Zeelui, heeft een internationale waarderingsprijs ontvangen van de European Museum Academy, voor de combinatie van een bijzonder gebouw en collectie . Het openluchtmuseum herbergt twee collecties, een grand café en een winkel. Vanuit het café heb je door de grote ramen zicht op het binnenterrein.

Kaapskil voorgevel
Voorgevel Kaapskil (foto: Patrick Piersma)

Gebouw
Het bijzondere gebouw, ontworpen door Mecanoo, is meteen al een opvallende eyecatcher. De ontwerpers hebben gebruik gemaakt van materialen uit de omgeving en het silhouet is aangepast aan de gevels van de huizen in de omgeving. De houten gevel van Kaap Skil illustreert de eeuwenoude traditie van hergebruik. De verticale lamellen zijn gemaakt van verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal en krijgen zo, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven.

Collectie
In de kelder is een tentoonstelling over De Gouden Eeuw van de scheepvaart is te zien. De eerste verdieping herbergt een uitgebreide collectie over de regionale onderwaterarcheologie. Dit gebied is ingericht in de sfeer van een laboratorium en een open opslagruimte. Op de onderste verdieping wordt in negen kleine kamers een beeld gegeven van verschillende historische episodes met de hulp van persoonlijke verhalen . Een nabijgelegen schuur herbergt meer dan 5000 objecten gevonden door strandjutters.

De ontwerpers van de permanente, interactieve tentoonstelling zijn de architecten van Kossmann De Jong

Expositie Reede van Texel (foto: Thijs Wolzak)
Expositie Reede van Texel (foto: Thijs Wolzak)

Het jury-oordeel: “Dit museum verdient een speciale onderscheiding voor zijn creativiteit en het hoge niveau van de museale interpretatie. De combinatie van levendige en intelligente professionaliteit gecombineerd met de aantrekkingskracht op het publiek maakt dit innovatieve museum een voorbeeld voor velen.”

meer informatie: www.kaapskil.nl/NL

De algemene Micheletti Award ging naar het natuurhistorisch museum Muse in Trento, Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *