In welke gemeenten werken de meeste mensen in recreatie en toerisme?

De sector Recreatie & Toerisme is in 2017 goed voor 6,8% van het totaal aantal banen in Nederland. In enkele gemeenten is de sector sterker vertegenwoordigd. Op Vlieland is bijvoorbeeld 55% werkzaam in het toerisme, in Zandvoort is dat 28%. Ook in Noord-Brabant en Limburg zijn er enkele gemeenten met een relatief grote vrijetijdssector.

Aandeel Recreatie & Toerisme in totale werkgelegenheid Gemiddelde Nederland: 6,8%. Bron: LISA, 2017 (bewerking I&O Research)

Voor deze kaart heeft onderzoeksbureau I&O research gebruik gemaakt van gegevens van LISA, het landelijke werkgelegenheidsregister van Nederland.

Onderzoeker Thijs Lenderink wijst nog op een opvallende statistiek van enkele Veluwse gemeenten. Waar de Veluwe de naam heeft van toeristengebied, zijn er in gemeenten als Ede (5%), Barneveld (5%) en Nijkerk (5%) relatief weinig mensen werkzaam in deze branche.

Werkgelegenheid in recreatie en toerisme wordt berekend op basis van gewichten. Zo tellen bijvoorbeeld campings, bioscopen en restaurants voor 100% mee in de weging. Zwembaden, sporthallen en sportvelden tellen voor 30% mee. (zie wegingsfactoren)

Kijk op www.lisa.nl voor meer informatie over de beschikbaarheid en de mogelijkheden van deze cijfers.

Bron en aanklikbare kaart: www.ioresearch.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *