IceFondue wint Horeca Innovatie Award

Het bedrijf IceWizard uit Leiden wint de Horecava Innovation Award 2012 met het concept IceFondue: gasten kunnen aan tafel ijstapas maken in stikstof van min 196 ˚C. “Een bijzondere beleving”, aldus de jury. De prijsuitreiking van de 12e editie van de innovatiewedstrijd vond plaats op maandag 9 januari, de eerste dag van Horecava 2012.

De jury noemt IceFondue een verrassende en vernieuwende variatie op het bekende fondueconcept. Je haalt vers fruit door vruchten- of chocodips en houdt die vervolgens 5 seconden in de fonduepan, die gevuld is met stikstof. Zo ontstaan ijstapas. De demonstratie die eigenaar Koen Gillis van IceWizard tijdens de finale juryronde gaf, maakte indruk. De jury: “In de huidige, lastige economische tijden zoeken ondernemers naar verrassende oplossingen om de verwachting van gasten te overtreffen. IceFondue is een mooi, innovatief voorbeeld van zo’n idee met toegevoegde waarde. Gasten praten hierover, vertellen het verder, willen de beleving delen met vrienden en kennissen.” De IceFondue won ook de Horecava Innovation Award in de categorie Concepts & Co-creation. Behalve de Award ontving de winnaar ook een cheque voor marketing- en communicatie-ondersteuning door het bureau HarverPro in Oudewater, ter waarde van €5.000.

Meer informatie: www.icewizard.nl

Categoriewinnaars
De jury heeft ook winnaars aangewezen in de overige drie categorieën van de wedstrijd. Bij Food & Beverage gaat de award naar Bols Foam, op de markt gebracht door Maxxium. Deze likeurschuim voegt smaak en beleving toe aan o.a. cocktails, mixdranken, koffie, bier. De SmartBar zegevierde bij Interior & Design. Deze snel op te zetten mobiele bar is multifunctioneel en is voorzien van led-verlichting en valt te decoreren in eigen huisstijl. De prijs bij Equipment & Services gaat naar het webbased bonVito Loyalty systeem van Eijsink Afrekensystemen, waarmee ondernemers zelf digitaal acties kunnen voeren naar gasten en met ze kunnen communiceren.

Aanmoedigingsprijs: de jury besloot de nominatie Jas op Slot (JOS) een ‘talentenprijs’ toe te kennen. De JOS is een haak om een jas ‘op slot’ te zetten in een onbewaakte garderobe. De jury wil met de prijs waardering uitspreken voor de negen studenten die deze oplossing bedachten en ze motiveren om innovatief bezig te blijven.

Stemming publieksprijs via Facebook
Voor de eerste maal reikte de Horecava een publieksprijs uit. Ondernemers, medewerkers en andere belangstellenden in horeca en catering konden via een speciale Facebook-pagina hun stem uitbrengen. De 16 genomineerden ontvingen in totaal circa 4.600 stemmen; daarvan gingen er 980 naar publieksprijswinnaar: De Rendementscoach (systeem voor complete integratie van boekhouding, afrekensysteem en personeelsplanning) van Eijsink, BDO Accountants en Dyflexis.

Circa 160 aanmeldingen
De onafhankelijke jury van ondernemers, chefkoks, deskundigen en vakjournalisten beoordeelde voor deze 12e editie circa 160 inzendingen. De genomineerden mochten hun product live voor de vakjury presenteren. De 16 uitverkoren innovaties zijn te zien op de wereld INNOVEER! op de Horecava. Voor deze editie konden producten aangemeld worden die na 1 januari 2011 in Nederland op de horeca- en cateringmarkt verschenen. De Horecava wil met de prijs het innovatieve karakter van de beurs onderstrepen en fabrikanten & leveranciers stimuleren horeca en catering te blijven voorzien van innovatieve producten.

Horecava Innovation Award 2012: de winnaars

Overall en Concepts & Co-Creation: Ice Fondue, IceWizard, Leiden
IceWizard introduceerde in 2011 een nieuwe vorm van fondue: gasten kunnen met dit concept ijs-tapas maken in stikstof van minus 196 graden C. Je haalt vers fruit door fruit- of chocodips en houdt dat vervolgens 5 seconden in de goed geïsoleerde IceFondue-pan met stikstof. De jury roemt het innovatieve karakter van het concept, dat sterk inspeelt op de trend van beleving in de horeca. Het concept bestaat uit fonduepan, gereedschappen, stikstof en receptuur. Contactpersoon: Koen Gillis, 06-20449937, www.icewizard.nl

Food & Beverage: Likeurschuim Bols Foam, Maxxium Nederland, Amsterdam
Met Bols Foam bracht Maxxium een bijzonder product op de markt: een likeurschuim voor de finishing touch van vele drankjes, zoals cocktails, mixdranken, shots, mousserende wijn, frisdrank, bier en koffie. Ook voor desserts. Verkrijgbaar in zes smaken: Bols Blue, Bols Creme de Cassis, Bols Banana, Bols Amaretto, Bols Cacao White en Bols Peppermint Green. Handig in gebruik, met echt toegevoegde waarde en breed toepasbaar. Contactpersoon: Matthijs Wilhelmus, 020-580 6806, www.maxxium.nl

Interior & Design: Smartbar, Luyten Horeca, Harbrinkhoek
Luyten Horeca lanceerde in 2011 een slimme innovatie voor alle horeca- en cateringbedrijven die vaak verlegen zitten om een extra mobiele bar. De Smartbar is voorzien is van led-verlichting en kan in één minuut door één persoon opgevouwen worden. Bespaart tijd en ruimte. Inzetbaar bij recepties, in hotellounges, op terrassen en bij evenementen. Gemakkelijk te voorzien van decoraties of eigen bedrijfsnaam/logo. Contactpersoon: Perry Kuiphuis, 0546-549 015, www.luytenhoreca.nl

Equipment & Services: bonVito Loyalty, Eijsink Afrekensystemen, Hengelo
Met bonVito helpt Eijsink Afrekensystemen ondernemers die zelf acties willen voeren en meer interactief willen communiceren met hun gasten een enorme stap vooruit. Het webbased loyalty systeem, dat volledig geïntegreerd kan worden met Vectron afrekensystemen, geeft bedrijven de kans zelf artikelniveau (product, gerecht, menu, arrangement, etc.) gericht acties te houden richting gasten. Via bijv. digitale coupons, kortingacties en stempelboekjes. Contactpersoon: René Eijsink, 074-2505500, www.eisink.nl

Aanmoedigingsprijs: Jas op Slot (JOS), Amersfoort
Negen studenten van de opleiding Small Business & Retail Management uit Amersfoort bedachten een haak om een jas ‘op slot’ te zetten in een onbewaakte garderobe. Handig voor disco, partycentrum, club, café, evenement, congrescentrum etc. Kan diefstal én dus ergernis voorkomen. Jury: “Een waarderingsprijs voor jonge innovators!” Contactpersoon: Leon Reniers, 06-24266230, www.jasopslot.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *