Groenkalender recreatiesector november

November is de maand waarop we midden in de herfst zitten en zelfs de eerste winterse omstandigheden kunnen ervaren. November wordt door veel mensen geassocieerd met regen, wind en lagere temperaturen. Maar het is ook een maand van gezelligheid, lekker eten en voorbereidingen voor de feesten in de decembermaand.

loohorst3Voor de recreatieondernemer is het juist belangrijk om in te spelen op dit seizoen en de mooie elementen van november extra te belichten, vooral ook op het buitenterrein. Planten die nu nog mooi bloeien zijn onder andere herfstasters, anemonen, skimmia, kerstroos, hemelsleutel en diverse soorten heide. Maar ook bomen kunnen erg mooi zijn, bijvoorbeeld de stammen van de berk of de sierappels. Juist goed ontworpen borders bieden elk seizoen van het jaar de gewenste accenten zonder daar veel extra moeite voor te hoeven doen.

Uitstraling terrein in november
Het buitenterrein heeft een grote invloed op de totaalbeleving. De gast komt aanrijden, parkeert zijn auto en wandelt naar uw entree. In deze eerste minuten wordt er een beeld van uw bedrijf gevormd. Let er daarom op dat het terrein rond het bedrijf er netjes en verzorgd uit ziet en geef de gasten het gevoel dat ze welkom zijn. Wij zien nog te vaak dat het bedrijf van binnen er prachtig verzorgd uit ziet, maar aan de buitenkant onverzorgd, vooral in deze periode van het jaar.

Maai het gras nog eens en verwijder het blad, ook op de paden en parkeerplaatsen. Breng accenten aan door op strategische en slimme plekken sfeervolle wisselbeplanting toe te passen. Winterviolen, bergthee, skimmia, Leucothoe, lampenpoetsersgras en heide zijn voorbeelden van goede planten. Voeg er een herkenbaar element van uw bedrijf aan toe, of pak uit met een opvallende pot en maak uw uitstraling compleet!

U kunt er ook aan denken om voor de ramen bijzondere bakken te plaatsen met seizoensbeplanting. Vooral plekken waar veel gasten er uitzicht op hebben. Zo kunt u ook overwegen om aantrekkende elementen voor vogels op te hangen, zoals vetbollen, om wat meer levendigheid in de tuin te brengen.

Wat te doen in november?

Gazon
Indien nodig het gras maaien. Niet te kort, ca. 5 -7 cm, zodat het gras sterk de winter in gaat. Ook niet maaien bij vorst. Het is bovendien beter voor de grasmat om deze bij vorst niet teveel te betreden. Let er wel op dat het gras niet te lang wordt, omdat er anders de kans op schimmel ontstaat. Het maaisel, indien mogelijk, niet laten liggen maar verwijderen. Ook niet maaien op drassige velden, maar wacht tot het wat opgedroogd is.

Belangrijk is ook om al het afgevallen blad van het gazon te verwijderen. Anders verstikt het gazon en ontstaan bruine plekken.

Bollen planten
In oktober vergeten de bloembollen te planten? Het kan nog in november, maar wacht er niet te lang mee. Gebruik grote groepen en zet ze op plekken waar veel gasten langs komen. Als vuistregel kan gesteld worden dat de bollen twee keer zo diep als de hoogte van de bol worden geplant. Ook in het gras kunnen bollen geplant worden.

Afgestorven en uitgebloeide vaste planten
Veel mensen knippen afgestorven planten af in het najaar. Wij adviseren dit niet te doen. Als de border goed ontworpen is zijn er ongetwijfeld soorten die er afgestorven mooi ook zien, nog mooier met een laagje rijp. Bovendien bieden de afgestorven delen een bescherming voor de planten tegen vorst. Het derde argument om de planten niet af te knippen is dat er zo een schuilplaats ontstaat voor allerlei dieren. Als de planten er toch storend en rommelig uit zien kan er voor gekozen worden om ze tot een derde boven de grond af te knippen.

Blad in de border
Het afgevallen blad kan prima in de borders blijven liggen. Het zorgt voor een goede winterbescherming en mulchlaag. Let er echter op dat deze niet op de bodembedekkende soorten komen te liggen, deze verstikken anders. Zorg er ook voor dat de laagdikte niet meer dan een centimeter of tien wordt, omdat anders schimmelziektes op planten over gegeven kunnen worden.

Loohorst sierappelSnoeien heesters en bomen
Doordat het blad van de heesters en bomen gevallen is zie je nu goed wat je snoeit. Bovendien is er minder groenafval doordat het blad er af is. Snoei alleen als het niet vriest. De voorjaarsbloeiende heesters nu niet snoeien, zoals Forsythia, Ribes en Prunus, omdat ze anders niet bloeien.
Speciale aandacht ook voor druiven, esdoorns, walnoot, vleugelnoot, berk en haagbeuk. Deze soorten moeten voor eind december, begin januari, gesnoeid worden. Dit omdat de sapstroom van deze soorten alweer vroeg in het jaar begint. Wanneer er gesnoeid wordt en de sapstroom is begonnen, kunnen de bomen doodbloeden.

Kuipplanten
Veel recreatiebedrijven hebben kuipplanten staan. Sommige potten kunnen niet tegen vorst. Zet deze dus binnen, of pak ze in met bijvoorbeeld noppenfolie of jute. Slim is ook om de potten niet direct met de grond contact te laten maken. Door ze op een stuk hout of piepschuim te zetten wordt voorkomen dat vorst vanuit de grond de potten in trekt.
Planten die niet winterhard zijn, kuipplanten, moeten in een ruimte worden opgeslagen om in de ruststand te gaan. Een plek die licht en luchtig is en temperaturen heeft rond de 5 tot 8 graden is ideaal. Te warm betekent vaak dat ze te snel weer gaan groeien en er kunnen problemen met luizen ontstaan. Ook te weinig licht is niet goed.

November: nieuwe plan(t)(n)en!
Tenslotte is november ook de maand om nieuwe plannen te maken, en om te gaan (ver) planten. Bedenk welke stukken tuin problemen gaven of er niet naar tevredenheid uitzagen. Het kan ook zijn dat delen teveel onderhoud nodig hadden en de kosten te hoog werden. Vraag een deskundige op het gebied van groen u te helpen een goed (meerjaren) plan te maken.

Met dank aan:
Nico Kelderhuis van LooHorst Landscaping
Loohorst Landscaping gaat met ingang van deze maand regelmatig bloggen op Pretwerk.nl over de groenvoorziening bij recreatiebedrijven. In de maandkalender geven zij een checklist van de groenactiviteiten voor de komende maand en veel nuttige tips om méér te doen met groen. Daarnaast worden specifieke thema’s en aansprekende projecten besproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *