Gezondheidseffect van een korte vakantie is snel uitgewerkt

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen, blijkt dat een korte vakantie (4 of 5 dagen) een sterk positief effect heeft op de gezondheid van werkenden.  Echter, na terugkomst was het effect direct verdwenen en voelden de reizigers zich weer hetzelfde als tijdens de werkperiode vòòr de vakantie. Een korte vakantie is dus een uitstekende mogelijkheid om de accu snel en flink op te laden, maar het effect is van korte duur.

Korte vakantie
De deelnemers die gedurende een lang weekeinde of een midweek op een vakantiepark verbleven, voelden zich tijdens de vakantie gezonder en energieker dan tijdens een reguliere werkperiode daarvoor. Gevoelens van vermoeidheid en spanning namen af tijdens de vakantie en de deelnemers rapporteerden gemiddeld een betere stemming en hogere tevredenheid met hun dag. Het gemiddelde rapportcijfer voor gezondheid en welbevinden steeg van een 7 tijdens een werkperiode naar een 7.8 tijdens de vakantie.

Met medewerking van Centerparcs, is het onderzoek naar korte vakanties uitgevoerd onder 93 gasten die gedurende de periode van 9 oktober tot 30 oktober 2009 een lang weekeinde of een midweek hadden geboekt.

Effect van een wintersportvakantie
Eerder onderzoek naar de effecten van een wintersportvakantie (9 dagen) op de gezondheid en het welbevinden van werkenden heeft uitgewezen dat men zich tijdens de vakantie aanzienlijk gezonder en prettiger voelt dan tijdens een reguliere werkperiode. Dit gunstige gezondheidseffect was echter direct na werkhervatting weer verdwenen. Alleen mensen met een sterk positief vakantie-effect konden dit effect tot 2 weken na de vakantie vasthouden.

Vervolgonderzoek
De onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn nu erg benieuwd naar de effecten van de doorgaans aanzienlijk langere zomervakantie. Zijn de effecten van een dergelijke vakantie op gezondheid van werkenden net zo sterk of zelfs sterker? Houdt het positieve gezondheidseffect nog wat langer aan na thuiskomst? En in hoeverre hangt dit alles af van wat mensen doen tijdens de vakantie? Zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen mensen die “erop uit gaan” en mensen die vrij zijn van hun werk maar hun zomervakantie thuis spenderen?
Op dit moment doet de universiteit onderzoek bij een groep van 60 mensen die op een lange zomervakantie gaat om deze vragen te beantwoorden.

Meer informatie: www.vakantiestudie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *