Gevolgen van stuklopen Payroll CAO voor de recreatiesector

Op 3 maart kondigden vakbonden FNV en CNV aan dat zij niet meer meewerken aan een CAO voor payrollbedrijven. In de recreatie- en horecasector, met veel piekbelasting in de werkdruk, zijn veel payrollers werkzaam. Wat zijn nu eigenlijk de oorzaken en gevolgen van het stoppen van de Payroll CAO?

Waarom willen de vakbonden stoppen?
Op de kennisdag van de sector recreatie gaf FNV horeca een toelichting op het stopzetten: “Eigenlijk gaat het binnen de horeca en recreatie best goed met afspraken rondom Payroll. We zien alleen dat er steeds meer misbruik wordt gemaakt in andere sectoren.” Overigens worden de afspraken over de Payroll CAO gemaakt door FNV Bondgenoten, terwijl FNV recreatie de gesprekspartner is van de werkgevers in de recreatie.

Dezelfde strekking zien we in het verhaal op de website van het CNV: “Nu grote bedrijven, gemeenten, provincies, het rijk en onderwijsinstellingen payroll op grotere schaal ontdekt hebben, wordt Payrol niet meer alleen ingezet om kleine bedrijven te ontzorgen. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van deze constructie door goed georganiseerde werkgevers, die helemaal niet ontzorgd hoeven te worden. Daar speelt iets anders. Daar gaat het om kosten. Payroll werknemers hebben mindere arbeidsvoorwaarden en mindere rechtsbescherming. Afhankelijk van de wens van de opdrachtgever hebben werknemers wel of niet dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste mensen.”

Reactie van de brancheorganisaties
We kregen als eerste een reactie van Koninklijke Horeca Nederland, die later werd onderschreven door de RECRON

Wordt de mogelijkheid van inzet van personeel via payroll beperkt?
Nee, wordt niet beperkt. Er zijn allerlei scenario’s denkbaar. Kenmerkend is de vraag naar het risico dat de ondernemer zelf als werkgever wil lopen. In hoeverre is uitzendwerk een alternatief en waar zitten dan de subtiele verschillen, ook in kosten en tarieven. Bovendien blijft de cao horeca een prima alternatief.

Payroll is diensten verlenen. Payrollbedrijven doen dat met arbeidsvoorwaardelijke regeling voor personeel dat in de eigen vestiging werkzaam is en voor personeel dat wordt ingezet bij een opdrachtgever en waarvoor het payrollbedrijf het werkgeversrisico draagt. Voor die dienstverlening wordt een overeenkomst aangegaan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

De arbeidsvoorwaarden van personeel is geen zaak van de opdrachtgever, maar van de opdrachtnemer, het payrollbedrijf. De wetgeving stelt daar wel eisen aan zoals voor gelijk werk en gelijke beloning in die onderneming van de opdrachtgever. Met andere woorden de cao’s horeca en recreatie dienen te worden geëerbiedigd.

De cao horeca is overigens een competitief alternatief, maar zonder verleggen van het werkgeversrisico. Dat blijft de afweging voor elke ondernemer. Werkgeverrisico’s zijn verder van alle dag. Bij payroll is dat in het dienstentarief inbegrepen.

Hoe ziet Zember Payrolling de toekomst in de recreatie?
Tom Lenting is met Zember Payrolling een belangrijke speler in de recreatiebranche. Hij voorziet vooral een verschuiving van het probleem: “De recreatiesector maakt nu eenmaal veel gebruik van flexibele arbeid. Door te stoppen met de Payroll CAO (VPO) zullen veel bedrijven gaan teruggrijpen op de CAO voor uitzendkrachten (ABU).”
Lenting zet de consequenties die hij verwacht eens op een rijtje:
– Qua kosten zal er weinig verschil zijn met de oude situatie.
– De rechten van de inhuurkracht gaan achteruit doordat binnen payroll de rechten en plichten van de inhurende CAO worden overgenomen. Dat is bij uitzendwerk niet het geval. De ABU kent bijvoorbeeld 24 vakantiedagen; in de CAO recreatie zijn dat er 25.

Jeu Claes, voorzitter van de VPO, ziet zijn branche niet zomaar verdwijnen: “Wij hechten groot belang aan een goed arbeidsvoorwaardenpakket van werknemers. Ook zonder CAO zullen wij daarop voortborduren, omdat de VPO goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan. Het einde van de CAO betekent geenszins het einde van payrollen. Onze leden staan voor kwaliteit en wij geloven in de toekomst van een flexibele arbeidsmarkt en in die van het payrollen.”
Bekijk hier het betoog van Claes

Voor meer advies en informatie: www.zember.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *