Gevestigde orde reissector heeft last van deeleconomie

Een op de vijf deelnemers aan de vakbeurs World Travel Market (WTM) in Londen merkt de gevolgen van de opkomst van nieuwkomers in de branche zoals Airbnb en de taxi-app ‘Uber’. De gevolgen zijn overwegend (78%) negatief. Vooral aanbieders van accommodaties laten weten dat zij last hebben van de nieuwe bedrijven uit de deeleconomie.

airbnb-londenNog een opvallende conclusie van het vandaag gepresenteerde onderzoek: “In Groot Brittannië heeft inmiddels één op de tien inwoners kennis gemaakt met een accommodatie-aanbieder uit de categorie Airbnb, Flipkey, Couchsurfing of Onenightstay. De waardering is bovendien hoog. 86% laat weten dat zij het in de toekomst vaker gaan gebruiken.”

Net als in Nederland worstelt ook de Britse markt met het nieuwe fenomeen. Ook hier is de wetgeving en controle nog niet (helemaal) aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Dat levert vragen op op het gebied van veiligheid, gezondheid, innen van (toeristen)belasting, en behoefte aan een onafhankelijke scheidsrechter bij onenigheid tussen huurder en verhuurder.

De Britse overheid liet een onderzoek uitvoeren door accountantskantoor PwC. Zij verwachten dat de deeleconomie in de UK in 2025 een waarde vertegenwoordigd van 9 miljard Pound.

De organisatoren van WTM zien dat na de accommodaties en de taximarkt, nu de restaurantmarkt in opkomst is. ‘Eten bij de locals.’ Aangezien de deeleconomie een blijvertje blijkt te zijn, wil de WTM deze sector dan ook graag beter leren kennen; uit concurrentie-overwegingen, maar ook vanwege kansen in samenwerking.

Bron: WTM Londen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *