Toeristenbelasting of toeristenbeloning?

Onze gasten komen niet alleen voor onze camping (Watersportcamping Heeg), zeker niet. Wij hebben een camping die zijn gasten zoveel mogelijk de camping af stuurt! Hup, de regio verkennen! En dat doen we op verschillende manieren. Maar waarom?

omgeving heeg 3De trouwe lezers weten het al. Wij richten ons op de paarse vakantieganger. En die wil nu net vooral zijn vakantieregio verkennen. Dus doen we er alles aan om onze gast vooral de regio in te sturen. Onze gasten besteden natuurlijk ook wel wat euro’s op onze camping, al is het maar voor de overnachtingen, maar ze besteden het overgrote deel van hun vakantiebudget in de regio. Onze toeristische gast:

  • eet gemiddeld twee keer per week buiten de deur
  • koopt meer dan gemiddeld bij kleine ‘papa en mama’- bedrijfjes in de regio
  •  koopt meer dan gemiddeld zijn kleding tijdens zijn vakantie ipv thuis
  • drinkt meer alcohol gemiddeld dan thuis
  • koopt meer dan gemiddeld zijn kadootjes op vakantie.

Raar dan dat wij voor elke gast dan nog eens een dikke premie aan de gemeenten moeten betalen? Ze noemen dat Toeristenbelasting. Onze gast betaalt per overnachting bij ons € 5.60  en moet daarnaast dan nog eens € 1.00  afdragen. Bij een kind is het rekensommetje helemaal treurig.  Die betaalt bij ons € 3,00 per overnachting. De toeristenbelasting blijft € 1,00, en dat maakt een toeslag van 33%!

En dan te bedenken dat het gemiddelde gezin hier per nacht € 30,- per nacht betaalt, en in de regio nog eens € 185 per dag besteedt.

Toeristenbeloning
Wat zou er geberuren wanneer we het omgekeerde doen? Omdat de gast bij ons overnacht, krijgt hij van de gemeente een goodiebag met allerhande kadootjes uit deze regio? Een suikerbroodje van de plaatselijke bakker, een gerookte paling van de vishandel, een armbandje van de surfwinkel en ga zo maar door!
Ik denk dat de gast echt blij verrast is, zich heel erg welkom voelt. Of zoals ze in Oostenrijk bij ons deden, we werden op donderdag bij de burgemeester in het gemeentehuis verwacht, met het hele gezin. Omdat we al zoveel jaren als trouwe gast daar kwamen. We kregen een oorkonde en een borrel met hapjes, samen met nog zo wat gasten. Het signaal is toch totaal anders!

Melkkoe
Waarom niet onze gasten meer kronen, onze dankbaarheid tonen? Want ik weet niet of je het weet, maar die gasten komen niet zomaar, daar werken wij ook elke dag weer opnieuw keihard aan. Het voelt dan toch als een koude douche wanneer wij de gemeentelijke rekening mogen presenteren aan onze gast. Natuurlijk voelt hij zich dan een melkkoe! En het is hier mooi he; en goed toeven; maar de economische betekenis van de recreatie in onze gemeente is zo hoog, dat we zonder toeristen echt al lang een soort Tsjernobyl zouden zijn geweest. Een plaats waar alleen nog oude, verloren mensen wonen.
Denk je eens in, geen campings, geen winkeltjes, geen huisartsen, geen fysio, geen loonbedrijf, geen bouwbedrijf…ik vraag me af wat er in Heeg nog zou zijn, wanneer er nooit een toerist zou zijn geweest?

Bij welk senario krijgt de plaatselijke regio een sterkere economie, bij het heffen van toeristenbelasting of bij het koesteren en laten blijken dat we blij zijn met onze gasten door alle betrokken partijen?

Ik ben benieuwd naar je reactie, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

7 reacties

    1. Dank je wel Arthur, ik hoop dat een provincie in Nederland het roer durft om te gooien en er zo een olievlekwerking uitgaat naar de andere provincies. Zou tof zijn als een van onze twee provincies dat als eerste aan zouden durven, immers wij beide zitten in de watersportrecreatie gebieden, daar weten ze vast hoe dat werkt met het roer en overstag gaan! ;-)) Groet & glimlach, Karin

  1. U heeft volkomen gelijk dat toeristenbelasting niet gastvrij is, en dat terwijl de klant al veel belasting betaaald wat in ons tarief moet zitten. Naast de OZB ook de BTW ( voor jachthaven geldt het hoge tarief van 21 %) en als wij toevallig iets verdienen ook IB. Daarnaast heeft de gemeente en het waterschap nog een aantal afmeer plaatsen aangelegd waar men gratis kan overnachten omdat de gemeente het te duur vindt om passanten geld op te halen. Er meren in onze buurt meer boten af aan de vrije ligplaatsen dan dat er passanten afmeren in de jachthavens.

  2. Ben het helemaal met je eens. Vecht al 30 jaar tegen deze onredelijke en branche gerichte belasting met soortgelijke regimenten. Heb in Recron werkgroepen gezeten heb het hele land afgereisd naar gerelateerde bijeenkomsten maar ben 0,0 opgeschoten . Medestanders bij collegae zijn er nauwelijks en bij de grote concerns het omgekeerde die hebben een achter ingang en krijgen het dubbele terug mits zij niet ageren. Tot zover weer even

    Groeten Jan Hagedoorn

    1. Kees, dank je wel voor je tijd en energie! In de verblijfsrecreatie staan we vaker alleen en zien we zelfs dat er op gemeentelijk niveau een concurrentiestrijd wordt aangegaan met onze verblijfsrecreatie. Kennelijk zijn we als branche in onvoldoende mate in staat onze betekenis te duiden en een beweging te organiseren om SAMEN MET ELKAAR (overheden en ondernemers en onderwijs) ons te versterken zodat iedereen er beter van wordt! Misschien dat we het met elkaar nog maar eens moeten gaan proberen…. wees welkom!

    2. Jan, bedankt voor je reactie! Ik begrijp je frustratie! Wellicht dat we samen kunnen kijken of we enioge beweging kunnen organiseren? Opgeven is toch ook voor jou geen optie? Ik kijk uit naar je reactie!
      Groet & glimlach

      1. Hallo Karin,

        Opgeven is absoluut geen optie. Ben met onze wethouder in conclaaf om iedere ondernemer in Ommen mee te laten betalen aan vrije tijd en recreatie in Ommen . Ik zit nog te broeden hoe ik het summier invul op een A4 bijvoorbeeld Beerze bulten betaald 1 % van de totale omzet en AH 0,1 %, hotel 2%, restaurant 1% slager 0,2 bakker 0,2. Betekent in ieder geval een meer brengt voor een gemeente. Maar betekent ook dat hier fietspaden, zwembaden en sportvelden uit gefinancierd worden of gedeeltelijk. Maar het zal middenstand, industrie en dienstverlening breed moeten zijn. Het komt dan ten goede aan de burger en recreant een wordt breed gedragen en opgelegd. En dan heb ik geen moeite met een belasting. Want afschaffen is denk ik geen optie meer dat heb ik in 30 jaar wel begrepen en vergis je niet 0,1 % van AH is op een omzet van geschat 10 miljoen in Ommen 50.000,- euro. Maar voor je alle koppen dezelfde kant op hebt? Kijken wat het wordt.

        Groeten

        Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *