ING: Dagje uit in 10 jaar tijd 33% duurder

Een dagje naar de dierentuin, het museum of het attractiepark is de afgelopen 10 jaar veel duurder geworden. Dat meldt het economisch bureau van de ING. Entreeprijzen stegen met 50%. Uitstapjes, inclusief een hapje eten, werden 33% duurder. Dat blijkt uit de ‘dagje-weg-index’ die het ING Economisch Bureau heeft berekend. De totale inflatie bedroeg in diezelfde periode 19%.

Daguitstapjes een derde duurder.
Uitstapjes zijn de afgelopen jaren flink in prijs gestegen. Consumenten die besluiten in de zomermaanden een dagje uit te gaan, merken die prijsstijgingen in hun portemonnee. Uitjes, inclusief een hapje eten buiten de deur, werden de afgelopen 10 jaar 33% duurder. Dat blijkt uit de ‘dagje-weg-index’ van het ING Economisch Bureau. In die index zit de prijsontwikkeling van de entreekosten voor de dierentuin, het museum en het attractiepark en de kosten voor bioscoop-, concert- en theaterkaartjes. Bovendien zijn de prijzen van een etentje bij een restaurant of fastfoodketen meegenomen.

Entreeprijzen veel harder gestegen dan inflatie
Een dagje naar de dierentuin, het museum of een attractiepark is voor veel gezinnen vaste prik. Kaartjes daarvoor stegen de afgelopen tien jaar veel harder in prijs dan de inflatie. Terwijl entreeprijzen voor de dierentuin en het museum 50% stegen, bedroeg de inflatie 19%. Attractieparken werden 51% duurder. Aan kaartjes voor musea, dierentuinen en attractieparken geven Nederlandse gezinnen gemiddeld zo’n 250 euro per jaar uit.

Eten buiten de deur ruim 25% in prijs gestegen
Entreekaartjes vormen slechts een deel van de uitgaven aan een dagje weg. Na afloop gaan velen graag een hapje eten in een restaurant of voor een snelle hap op de terugweg met de kinderen langs de drive-in. Ook daar stegen de prijzen de afgelopen 10 jaar harder dan de inflatie. Zo werden snacks bij fastfoodketens en afhaalrestaurants 28% duurder. Uit eten bij een restaurant werd 26% duurder.

Btw-verhoging stuwt prijs dagje uit omhoog
Ten opzichte van vorig jaar lieten uitjes een prijsstijging van 2,9% zien zo blijkt uit de ‘dagje-weg-index’. Ook die prijsstijging is ruim boven de inflatie (van 2,1%). Één van de belangrijkste bijdragen aan die prijsstijging in het afgelopen jaar komt van de prijzen van concert- en theaterkaartjes. Die gingen vorige zomer flink omhoog met wel 11%. Dat is het gevolg van de verhoging (per 1 juli 2011) van de btw op podiumkunsten van 6% naar 19% als onderdeel van de bezuinigingen van het kabinet Rutte I. Deze verhoging is inmiddels weer teruggedraaid.

Vervoerskosten variëren
Voor het totale kostenplaatje maakt het natuurlijk ook uit hoe ver consumenten voor hun uitje moeten reizen. Vervoerskosten snelden de afgelopen tien jaar de inflatie voorbij. De prijzen van treinkaartjes, autogebruik en parkeren werden de afgelopen tien jaar flink duurder, gemiddeld in totaal maar liefst 46%.

Bron: ING Economisch Bureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *