CNV jongeren; Efteling beste vakantiewerkgever

CNV Jongeren heeft De Efteling verkozen tot Beste Vakantiewerkgever van het jaar. In de top-10 komen geen andere werkgevers voor uit de sector recreatie en toerisme. De jongerenvakbond vroeg tijdens de uitreiking extra aandacht voor veiligheid op de werkvloer.

cnvjongeren-eftelingGoede inwerkperiode
Uiteindelijk zijn 10 bedrijven, door heel Nederland, genomineerd. De Efteling viel vooral op door de uitstekende inwerkperiode, waarin jongeren intensief worden begeleid, aangestuurd door coördinatoren en ervaren collega’s en volop de mogelijkheid krijgen om werkzaamheden te vinden die bij hen passen. Door de uitstraling van het pretpark is zij een zeer geliefde vakantiewerkgever, waar meer dan 1.100 jongeren hun vakantiegeld bij elkaar sparen. De jongere die haar vakantiebaan heeft genomineerd is de zeventienjarige Franka Warmerdam uit Drunen. “Het is een erg bijzondere vakantiebaan, waar alles goed is geregeld. Ik heb veel jonge collega’s, maar er is altijd oog voor persoonlijke begeleiding”.

Project over veilig werken
Jaarlijks worden zo’n 19.000 jongeren behandeld op de spoedeisende hulp. Ook agressie, geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer komen steeds vaker voor. Vooral jongeren zijn een kwetsbare groep en daarom zijn CNV Jongeren en het ministerie een campagne begonnen onder de naam Lifeguards.

Lifeguards leveren een bijdrage aan het verbeteren van de sociale weerbaarheid op de werkvloer. Onder sociale weerbaarheid wordt verstaan; het kunnen praten over veiligheid, het ter discussie durven stellen van bestaande problemen, je eigen grenzen aangeven, het weten bij wie je terecht kunt en het steunen en stimuleren van collega’s. Sociale weerbaarheid speelt specifiek in op cultuur, interactie en gedrag. Als de sociale weerbaarheid op peil is, dan wordt de werknemer eigenlijk ondernemer van de eigen veiligheid.

In het programma Lifeguards is ook een actieve rol weggelegd voor werkgevers. Op de website van Lifeguards is een document te vinden waarin richtlijnen staan om jongeren op weg te helpen naar een prettige en veilige werkomgeving.

Meer informatie: http://lifeguardswerkenveilig.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *