Campings en strandpaviljoens profiteren meest van warme zomer

Campings profiteerden sterk van de zomerse hitte. Dit begon al in de maand mei, die sinds de start van de weermetingen in 1706 nog nooit zo warm was geweest. Dat resulteerde in 2,4 miljoen campingovernachtingen van Nederlanders in mei: een stijging van 32 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar.

camping in Egmond
ABN AMRO verwacht dat over heel 2018 het aantal campingovernachtingen met ruim 5 procent stijgt naar 20,8 miljoen door campinggasten uit binnen-en buitenland. Ook de horeca presteerde deze zomer zeer goed. Het hoge consumentenvertrouwen en de stijging van de consumptie legden de basis, het warme weer zorgde voor de rest. Voor cafés gold dat de stijging van de omzet in het derde kwartaal (+4,5 procent) aanzienlijk sterker was dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Fastfood, ijssalons en cafetaria’s zagen gezamenlijk hun omzet in het derde kwartaal met maar liefst 9 procent toenemen. De zomer van 2018 gaat voor zeestrandpaviljoens zelfs de boeken in als ‘de beste zomer in 35 jaar’, met opbrengsten die 10 tot 80 procent hoger waren dan normaal.

Verliezer: bioscopen
Bioscopen waren minder blij met het weer. Hoewel ABN AMRO een jaargroei verwacht voor de branche, was er in de
eerste helft van het jaar juist sprake van een fikse daling van het aantal bioscoopbezoeken. Hierbij speelde het filmaanbod een belangrijke rol, maar ook het weer heeft invloed.

Weersgevoelige sectoren moeten investeringen zorgvuldig overwegen
De extreem warme zomer heeft ondernemers in alle ‘weersgevoelige’ branches aan het denken gezet. “Deze ondernemers staan voor de vraag hoe zij risico’s kunnen beperken of juist kansen kunnen verzilveren. De antwoorden zijn voor elke sector anders, maar komen erop neer dat zij nieuwe investeringskeuzes moeten maken”, zegt Loek Caris, Sector Econoom Thema’s van ABN AMRO. “Daarbij bestaat het gevaar dat een investering te weinig rendeert in een ‘normale’ zomer. De klimaatscenario’s van het KNMI geven pas in 2021 duidelijkheid over de kansen op nieuwe extreme zomers. Elke investering zal daarom zorgvuldig onderzocht moeten worden.”

Meer informatie: https://insights.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *