Fenomeen Buurtcamping Amsterdam breidt uit

Vorig jaar beleefde ‘De Buurtcamping’ een eerste succesvolle editie in het Amsterdamse Oosterpark. Dankzij dit grote succes worden voor de tweede editie maar liefst drie Amsterdamse parken omgetoverd tot gezellige buurtcampings. Er zijn zelfs al plannen om over een paar jaar in heel Nederland buurtcampings op te zetten.

buurtcampingVakantie in je eigen stad past prima in de trend van Staycation; vakantie in je eigen stad. Vorige week besteden we ook al aandacht aan een vorm van Staycation in Rotterdam. Dit jaar zullen in Amsterdam van vrijdag 15 t/m zondag 17 augustus de tentjes worden opgezet in het Oosterpark, het Rembrandtpark en het Noorderpark.

Leer je buurt kennen
De Buurtcamping heeft als doel de buurtbewoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te laten komen. Op de camping zijn de nodige voorzieningen zoals toilet en douche aanwezig, maar het is aan de kampeerders zelf om te bedenken en organiseren wat er op de camping allemaal gebeurt. Vorig jaar gaf 100% van de kampeerders aan het gevoel te hebben op vakantie te zijn geweest en leerde men in het weekend gemiddeld 9 nieuwe mensen kennen. Veel kampeerders gaven aan dat ze na de camping in de buurt andere kampeerders tegenkwamen, deze vervolgens groeten en een praatje mee maakten. De camping heeft drempels om elkaar aan te spreken weggehaald. Daarnaast zijn er samenwerkingen en zelfs relaties ontstaan op De Buurtcamping.

Reserveer of verdien een kampeerplek
De Buurtcamping zoekt buurtbewoners die mee willen helpen bij het opbouwen van de campings of een activiteit willen organiseren. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via www.voorjebuurt.nl en zo een kampeerplek verdienen of een donatie doen. Via www.debuurtcamping.nl kan men betaalde en Stadspasplekken reserveren. Om de diversiteit en kleinschaligheid te bewaken is er een beperkt aantal plekken beschikbaar en is 1/3 van de plekken betaald, 1/3 gratis voor vrijwilligers en 1/3 gratis voor bezitters van een Stadspas.De betaalde plekken in het Oosterpark waren al binnen een paar dagen uitverkocht dus je moet er snel bij zijn.

Uitbreiding en samenwerking
Op de vraag of campings in de buurt het fenomeen als bedrijgend zien antwoord de organisatie: “We hebben nog geen negatieve reacties gekregen van commerciële campings in Amsterdam. We krijgen juist heel veel positieve reacties. Zo zijn er zelfs campings die bijvoorbeeld tenten en ander materiaal gesponsord hebben.”.
Toon Weijenborg van de Amsterdamse camping Zeeburg bekijkt het initiatief met een dubbel gevoel: “Vorig jaar ben ik gaan kijken en heb toen ook wat gesponsord. Het ziet er allemaal leuk uit en je ziet dat er mensen hard hun best doen om er iets moois van te maken. We zien het zeker niet als concurrent, maar het is toch weer een mooie promotie voor kamperen. Maar als ik er met een ondernemersblik naar kijk, dan verdwijnt er wel erg veel subsidie in een relatief bescheiden project. Je moet enorm veel kosten maken voor zo’n tweedaagse camping. Ik heb zelf ook de buurt uitgenodigd om kennis te maken met camping Zeeburg. Dat gaat veel kostenefficiënter.”
De planning is om volgend jaar De Buurtcamping in meerdere steden plaats te laten vinden. Mensen die zich graag willen aansluiten om een buurtcamping in hun eigen stad op te zetten, kunnen contact via de website contact opnemen met de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *