Bijna 8,1 miljoen Nederlanders fietsen voor het plezier

Bijna de helft van de Nederlanders (48%) stapte tussen half mei 2017 en half mei 2018 voor het plezier op de pedalen. Dit zijn bijna 8,1 miljoen Nederlanders. Dit ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorige meting; blijvend hoog dus. Van deze groep fietst een kleine 1,7 miljoen Nederlanders minimaal eens per week voor het plezier. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) van NBTC-NIPO research.

(foto Ad Snelderwaard)
Ontspanning belangrijkste motivatie
Dit jaar heeft het Fietsplatform extra vragen mee laten lopen aan het CVTO, onder meer over de motieven voor het fietsen en over de uitgaven. 31% Van de fietsers noemt ontspanning als de belangrijkste reden om te gaan fietsen, maar ook buiten willen zijn (17%) en er even tussenuit (14%) worden vaak genoemd door de recreatieve fietsers. Fietsen is gezond, toch geeft slechts 6% van de fietsers aan dat ‘de gezondheid’ de belangrijkste reden is om te fietsen. Waarschijnlijk wordt het positieve effect op de gezondheid door veel fietsers gezien als prettige bijkomstigheid, maar kiezen ze niet voor de activiteit om deze reden.

Uitgaven recreatieve fietsers
Ook is voor het eerst gevraagd naar uitgaven die men per jaar doet ten behoeve van recreatief fietsen – naast de uitgaven tijdens de fietstochten zelf. Recreatieve fietsers geven jaarlijks ruim 1,3 miljard euro uit aan hun hobby. Het grootste deel van deze uitgaven (74%) heeft betrekking het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands ‘recreatieve’ fiets. Daarnaast worden behoorlijke bedragen uitgegeven aan artikelen als bidons, fietstassen en rugtassen (93 mln euro), fietskleding en regenkleding (65 mln euro) en digitale hulpmiddelen (30 mln euro).

Vanuit haar rol als landelijk kenniscoördinator verzamelt, bundelt en deelt het Fietsplatform feiten en cijfers rondom het recreatieve fietsen. Deze zijn te vinden op www.fietsplatform.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *