België verbiedt wilde dieren in circussen

Vanaf 10 maart 2014 geldt een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen in België. Enkel de gedomesticeerde soorten en de papegaaiachtigen zullen nog toegelaten zijn. Het KB over de circussen werd op 27 februari 2014, in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

leeuwDe dieren die nog in circusvoorstellingen mogen opdraven, zijn runderen, aziatische buffels, geiten, schapen, dromedarissen, kamelen, lama’s, paarden en pony’s, ezels, varkens, honden, katten, fretten, konijnen, ganzen, eenden, hoenderachtigen, duiven en papegaaiachtigen. Voor het houden van deze soorten zijn wel strikte huisvestingsnormen vastgelegd.

Het verbod op wilde dieren in het circus is gebaseerd op het recente advies van de Raad voor Dierenwelzijn. De conclusie van de Raad is dat circussen, gezien hun vele verplaatsingen, de dierenwelzijnsnormen voor wilde dieren niet correct kunnen toepassen. De huisvesting wordt immers bewust minimaal gehouden om vlot te kunnen verplaatsen of ze wordt beperkt door de afmetingen van de tijdelijk toegewezen terreinen.

Controles van de Inspectie Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid hebben effectief aangetoond dat de meerderheid van de circussen er niet in slagen om de bestaande wetgeving na te leven. Vooral bij de huisvesting en verzorging van wilde dieren werden welzijnsproblemen vastgesteld.

Door enkel nog de diersoorten toe te laten die relatief gemakkelijk te huisvesten zijn in circusomstandigheden, moeten deze dierenwelzijnsproblemen worden vermeden.

Bron: Raad voor dierenwelzijn België

in Nederland…
Het kabinet wil circussen verbieden om nog langer wilde dieren te gebruiken. Hoe en op welke termijn dit gebeurt, is nog niet bekend.
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *