Behoefte aan meer sportaanbod in vakantieperiodes

Uit onderzoek van NOC-NSF blijkt dat sterk individuele sporten zoals fitness, wandelen, zwemmen en hardlopen het meest worden beoefend door Nederlanders. Zo’n 9 miljoen mensen sport gemiddeld één keer per week. In de vakantiemaanden, als veel competities stil liggen, wordt er minder gesport. Daar liggen groeikansen voor sportaanbieders.

Top 10 sporten in Nederland (klik voor vergroting)
Top 10 sporten in Nederland (klik voor vergroting)

Sportief landje
Met een sportparticipatie van 59 procent (minimaal één keer per week sporten) behoort Nederland tot één van de landen in de wereld waar de meeste mensen aan sport doen. Fitness was ook in 2015 de meest populaire sport in Nederland. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders waren minimaal één keer per week actief bij een fitnessclub. Wandelen, yoga, fitness in groepsverband en vrouwenvoetbal zijn de grootste stijgers ten opzichte van 2014.

Sport in de vakantie
In juli en augustus (zomervakantie) en december en januari (winterstop) is de sportdeelname het laagst. Opvallend is dat ten opzichte van voorgaande jaren de dip bij jongeren in de zomer van 2015 nog groter is. Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF: “In de zomer- en winterperiode liggen veel competities stil en zijn sportclubs dicht. Mede daardoor wordt er in die periodes minder gesport, terwijl uit onderzoek blijkt dat mensen ook dan graag zouden willen sporten. In 2016 gaan we daarom sportclubs en andere sportaanbieders stimuleren in de zomervakantie ook sportactiviteiten te organiseren. Bijvoorbeeld door op de sportclub naar wedstrijden van het EK voetbal of EK atletiek te kijken en daaromheen samen te gaan sporten. Zo organiseert NOC*NSF in samenwerking met de gemeente Den Haag volgend jaar van 5 tot en met 21 augustus tijdens de Olympische Spelen van Rio de Olympic Experience op het sportstrand van Scheveningen. Een 16 daags sportevenement waar het draait om sport doen, sport kijken en sport beleven.”

voetbalSport en demografie
Het onderzoek van NOC-NSF geeft ook een goed beeld van de doelgroep die aan sport doet en welke sporten populair zijn bij jongeren. Zo komt de populairste sport ‘fitness’ niet voor in de top 10 van de 5 – 12 jarigen. Daar zijn 1. zwemmen en 2. voetbal het meest populair. Bij de leeftijdsgroep 13 – 18 staat fitness op de tweede plek; na voetbal. Uit de statistieken blijkt ook dat de sportparticipatie sterk afneemt bij toename van de leeftijd. Nog een paar statiekfeitjes:

  • 36% geeft aan dat zij alleen/individueel sporten; 30% als lid van een sportvereniging en 20% als abonnee/klant.
  • 1% sport tijdens een georganiseerde sportvakantie (bij jongeren 5-18 ligt dat op 2%)
  • In november 2015 zijn er ten opzichte van november 2014 in totaal circa 52.000 meer Nederlanders die aangeven aan golf te hebben gedaan. Dit neemt daarmee de eerste positie in binnen de ‘top 3 stijgers van 2015’. Skiën / langlaufen / snowboarden en darts nemen (met respectievelijk 21.000 en 7.000 meer beoefenaars) de 2e en 3e positie in.
  • Sportparticipatie ligt bij mannen ne tiets hoger dan bij vrouwen.
  • Hoger opgeleiden sporten beduidend vaker dan lager opgeleiden.

Meer informatie: www.nocnsf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *