Airbnb meet de positieve impact op Nederlandse steden

In discussies over overlast door toerisme wordt het platform van Airbnb nogal eens kritisch omschreven. De Airbnb gasten leveren ook een positieve bijdrage aan de de economie in diverse steden. Voor een viertal Nederlandse steden heeft het platform een onderzoek laten uitvoeren; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. 

De kritiekpunten zijn inmiddels wel bekend dankzij de vele artikelen die daar over zijn gepublicerd: overlast door luidruchtige gasten; betaalt de Airbnb gastheer wel toeristenbelasting?; hoe zit het met de veiligheid en hygiëne van de accommodaties?; commerciële Airbnb-aanbieders die woningen aan de krappe woningmarkt onttrekken. Zie o.a. de visie op Airbnb van Koninklijke Horeca Nederland

Positieve impact van Airbnb
Dat de gasten, die op Airbnb acommodaties afkomen ook een positieve inmpact hebben op de economie van en stad, komt minder voor het voetlicht. Het is dan ook logisch dat dit onderdeel door het Airbnb platform wordt gedeeld. We publiceerderden eerder al over de impact van Airbnb op Amsterdam, waaruit o.a. blijkt dat Airbnb gasten in 2016 voor 148 miljoen in restaurants hebben besteed. En nu zijn andere grote steden in Nederland aan de beurt voor een nadere analyse…

Airbnb in Utrecht
In Utrecht hebben 2.100 verhuurders bijna 50.000 gasten verwelkomd bij hen thuis. Een op vijf reizigers is Nederlands en een meerderheid komt uit Amsterdam.

  • Lokale verhuurders hebben gezamenlijk een inkomen van €6 miljoen verdiend, terwijl gasten op Airbnb een geschatte €27 miljoen hebben uitgegeven in Utrecht. Verhuurders op Airbnb houden 97 cent over van iedere euro die ze vragen voor het verhuren van hun ruimte.
  • Een typische verhuurder op Airbnb in Utrecht deelt zijn of haar woning 25 dagen per jaar en verdient hier een extra inkomen van €2.000 per jaar mee. Een typische verhuurder is 36 jaar oud.
  • Er waren 1.100 aankomsten op Airbnb gedurende het weekend van de Utrecht Singelloop in oktober 2017, een toename van 22% in vergelijking met dezelfde periode een week eerder.

Meer informatie: Factsheet Airbnb Utrecht (pdf)

Airbnb in Den Haag
In Den Haag hebben 1.400 verhuurders 60.000 gasten verwelkomd bij hen thuis. Een op vier reizigers is Nederlands en een meerderheid komt uit Amsterdam.

  • Lokale verhuurders hebben gezamenlijk een inkomen van €7 miljoen verdiend, terwijl gasten op Airbnb een geschatte €34 miljoen hebben uitgegeven in Den Haag. Verhuurders op Airbnb houden tot 97 cent over van iedere euro die ze vragen voor het verhuren van hun ruimte.
  • Een gemiddelde verhuurder op Airbnb in Den Haag deelt zijn of haar woning 44 dagen per jaar en verdient hier een extra inkomen van €3.200 per jaar mee. Een typische verhuurder is 41 jaar oud.
  • Er waren 900 aankomsten on Airbnb gedurende het weekend van de Haagse Koningsdag (Koningsnacht en Koningsdag) in april 2017 – een toename van 36% in vergelijking met dezelfde periode een week eerder.

Meer informatie: Factsheet Airbnb in Den Haag (pdf)

Airbnb in Rotterdam
In Rotterdam hebben 1.300 verhuurders 69.700 gasten verwelkomd bij hen thuis. Een op de vijf reizigers is Nederlands en een meerderheid komt uit Amsterdam.

  • Lokale verhuurders hebben gezamenlijk een inkomen van €7 miljoen verdiend, terwijl gasten op Airbnb een geschatte €33 miljoen hebben uitgegeven in de Rotterdamse economie. Verhuurders op Airbnb houden tot 97 cent over van iedere euro die ze vragen voor het verhuren van hun ruimte.
  • Een gemiddelde verhuurder op Airbnb in Rotterdam deelt zijn of haar woning 34 dagen per jaar en verdient hier een extra inkomen van €2.500 per jaar mee. Een typische verhuurder is 39 jaar oud.
  • Er waren 1700 aankomsten on Airbnb gedurende het weekend van de Rotterdam Marathon in april 2017 – een toename van 100% in vergelijking met dezelfde periode een week eerder.

Meer informatie: Factsheet Airbnb in Rotterdam (pdf)

Bron: persbericht Airbnb

2 reacties

  1. “Voor een viertal Nederlandse steden heeft het platform een onderzoek laten uitvoeren; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.” Door wie is het onderzoek uitgevoerd? Hoe is het uitgevoerd? Heb je het ingezien? Of is dit alleen overgenomen van hun persbericht, waardoor het niet meer is dan Wij van WC Eend bevelen WC Eend aan. 

    1. Beste Stephen,
      De redactie heeft dit onderzoek niet ingezien. Het is een bericht van Airbnb, en dat staat ook vermeld in dit artikel. We besteden ook aandacht (in andere artikelen) aan de overlast en oneerlijke concurrentie die mensen van Airbnb ervaren. (b.v.: https://pretwerk.nl/topnieuws/dreigt-amsterdam-te-disneyficeren/33992 ) Er komen op Pretwerk.nl ook onderwerpen aan bod die sentimenten weergegeven, en niet altijd wetenschappelijk hoeven te worden onderbouwd. Uiteraard dan wel vermeld wie de afzender is. We zien dit persbericht van Airbnb als een legitieme poging om hun eigen antwoord te formuleren op de kritiek.
      Met vriendelijke groet,
      Walter Jonker, redacteur Pretwerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *