Aantal overnachtingen in Vlaanderen licht gedaald

In 2012 zien we in Vlaanderen een lichte daling van het aantal overnachtingen (24,7 miljoen) ten opzichte van 2011 (-1,1%). Het aantal aankomsten (aantal toeristen en zakenlui) blijft dan weer gelijk. Dat maakte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vandaag bekend. Vooral de kust kreeg het vorig jaar zwaar te verduren, met een daling van 6 % in het aantal overnachtingen. Wellicht is deze daling te verklaren door het slechte weer van vorige zomer. De kunststeden blijven het echter goed doen, met een stijging van het aantal overnachtingen met 2%.

Antwerpen, shopping en chocoladestad
Antwerpen, shopping en chocoladestad

Slechte zomermaanden
“Het aantal overnachtingen in 2012 is in Vlaanderen ten opzichte van 2011 licht gedaald,” aldus minister Bourgeois. “Het aantal aankomsten blijft quasi gelijk, wat erop wijst dat toeristen in tijden van crisis graag naar Vlaanderen blijven komen, maar er minder lang vertoeven. De eerste vijf maanden van 2012 zagen we overal een flinke groei, maar in de zomermaanden zien we dat de kust en de Vlaamse regio’s een moeilijk seizoen kenden, met dalingen van 6 en 2%.  De kunststeden boeken dan weer mooie resultaten: uitschieters zijn daarbij Leuven, met groeicijfers van 29,4 % , Antwerpen met 3,6 %, Mechelen met 10,3 % en Gent met 4,6 %.”

Hoop uit Rusland, Japan en China
De belangrijkste Europese markten laten bijna allemaal een daling optekenen in 2012. Van onze buurlanden laat alleen het Verenigd Koninkrijk een positief cijfer noteren met 2 %. Oostenrijk en Zweden zijn de sterkste Europese stijgers met +8 en +5 %.
Het toerisme uit Rusland, Japan en China toont dan weer zeer sterke groeicijfers: +21% voor Japan, +16% voor China en +16% voor Rusland.

Minder Nederlandse vakantiegangers
Vanuit Nederland, onze belangrijkste buitenlandse markt, kregen we 5,9 % minder overnachtingen ten opzichte van 2011 (3,5 miljoen). Een imposante daling in juni van 22,5 % is wellicht te verklaren door het EK voetbal. Toch blijft Nederland met voorsprong de belangrijkste buitenlandse markt én blijft het aantal Nederlandse toeristen (aankomsten) wel stabiel. Met andere woorden, ze blijven enkel minder lang op de bestemming.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *