Meters uit de markt halen

Zouden de beleidsambtenaren van de gemeentes wel door hebben dat hun beslissingen vergaande consequenties hebben voor de economie en het toekomst perspectief? Of zijn ze louter bezig met het dicht timmeren van hun eigen (gemeentelijke) financiële administratie en zijn de gevolgschades voor derden nauwelijks meewegend? Of beschikken ze gewoonweg over te weinig kennis, en zien ze niet dat die dan iig beter zou kunnen worden ingekocht?

metersJe gaat het je toch afvragen, wanneer je de presentatie hoort van Patricia Hoogstraaten (Secretary General van het vakcentrum voor zelfstandige detaillisten) . Gemeentes ontwikkelen maar meer en meer vierkante meters winkeloppervlak in dorpen en steden, tellen vaak de webwinkels en de PUP (Pick Up Point) niet mee als winkelmeter. Omzet en marges staan onder druk en de ene na de andere winkel zien we verdwijnen, terwijl de gemeentes vrolijk nieuwe locaties ontwikkelen.
Het komt me zeer bekent voor; in de recreatie zien we hetzelfde. Al jaren staat het aantal kampeerovernachtingen onder druk, sterker nog, ze nemen langzaam af. Toch zien we dat gemeentes nieuwe  kampeerplaatsen toekennen aan veelal boeren bedrijven. Handhaven van de kampeerplaatsen gebeurt al jaren niet meer waardoor ook de kwaliteit sterk te wensen over laten.
Met welke pet op werken al die ambtenaren? Wanneer zien we ze eens uit hun ivoren toren komen en kijken naar hoe het er in de praktijk aan toe gaat?
Er zijn heel wat branches in Nederland die te maken hebben met een verdringingsmarkt, dan helpt het niet dat de gemiddelde (gemeentelijke)  beleidsambtenaar handelt zoals we nu veelal zien dat ze handelen.

Patricia, jouw voorstel voor een systeem vergelijkbaar met de ruilverkaveling voor winkels en recreatie bedrijven, het lijkt mij nog niet zo’n gek idee. Maar volgens mij moeten we eerst maar eens flink gaan lopen schudden aan die ivoren torens die Nederland rijk is. Wie weet mogen we dan binnenkort wat beleidsambtenaren begroeten op onze camping.

Ik ben zeer benieuwd, wat is jou idee? Wees welkom, de polletjes
https://www.facebook.com/campingheeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *