20 attracties in provincie Antwerpen nemen deel aan Toerisme voor Autisme

20 attracties in de provincie Antwerpen doen mee met de campagne ‘Toerisme voor Autisme’. De 20 deelnemende attracties zijn gescreend door een klinisch psychologe en ontvingen tips en aanbevelingen om hun attractie aan te passen. Belangrijk onderdeel in de aanpak is het voorspelbaar maken en structureren van een bezoek.

Structuur en voorspelbaarheid
Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Op een dagtrip of vakantie valt dit echter volledig weg. Alles is nieuw, sociale regels zijn niet duidelijk, er zijn heel wat prikkels, etc. Dit resulteert in heel wat stress zowel voor als tijdens de activiteit. Door het structureren en planmatig voorbereiden helpt ‘Toerisme voor Autisme’ bedrijven en bezoekers met het voorbereiden en beleven van een stressvrije uitstap.

Stappenplan
De stichting Toerisme voor Autisme is de kennispartner die de attracties op weg helpt. Zij maakt gebruik van drie verschillende hulpmiddelen om deze structuur en voorspelbaarheid aan te bieden. Deze worden hieronder kort overlopen.

  1. Visuele stappenplannen
    Visuele stappenplannen worden op maat gemaakt voor een specifieke activiteit. Aan de hand van deze stappenplannen wordt de activiteit van begin tot eind overlopen. Op die manier weet je wat je van de daguitstap/reis kan verwachten, maar ook welk gedrag van jou verwacht wordt. Dit laatste kan helpen om verwarring te vermijden. Denk bijvoorbeeld maar aan een museumbezoek waar je soms wel en soms niet uitgestalde objecten mag aanraken.
  2. Sensorische kaarten
    Een sensorische kaart is een plattegrond van de locatie waarop aangeduid staat welke zones doorgaans druk zijn en welke iets rustiger. Daarnaast worden ook (zoals de naam het zegt) sensorische ervaringen in kaart gebracht. Denk maar aan zones met veel of weinig lawaai, zones waar sterke geuren hangen, felle lichten zijn, etc. Op deze manier kan je op voorhand bepalen welke gebieden je al dan niet zal vermijden op je daguitstap/reis. Daarnaast kan je zelf beter navigeren doorheen de locatie.
  3. Afsprakenfiche
    Een afsprakenfiche is een document waarin alle afspraken en regels die van toepassingen zijn op een bepaalde toeristische activiteit opgesomd worden. Deze afspraken worden verduidelijkt in eenvoudig taalgebruik en worden visueel ondersteund.
HidroDoe

Deelnemende attracties:
Kinderboerderij Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Antwerpen – Olmense Zoo in Balen – Barrevoetspad in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom – Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in Boom – Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat – Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg – Hidrodoe in Herentals – Volkssterrenwacht Urania in Hove – Arboretum Kalmthout – Domein De Putten in Kasterlee – Klompenmuseum en klompenbelevingspad in Laakdal – Kinderboerderij ’t Struisvogelnest in Lier – ZOO Planckendael in Mechelen – Sint-Romboutstoren in Mechelen – Fort van Oelegem in Ranst – Natuurpunt Museum in Turnhout – Stoomgroep Turnhout – Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk in Willebroek – Lindepaviljoen in Zoersel

Meer informatie:
Plan van aanpak op Toerisme voor Autisme
Overzicht van toerismevriendelijke attracties in Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *