Recordjaar Utrechtse musea; Spoorwegmuseum is koploper

De gezamenlijke Utrechtse musea trokken in 2011 ruim 921.000 bezoekers. Dit is een stijging van 4,4% ten opzichte van 2010 toen 882.000 personen een Utrechts museum bezochten. Eerder dit jaar lieten ook de samenwerkende musea uit Amsterdam en Den Haag weten dat zij een record aantal bezoekers ontvingen.

Spoorwegmuseum (foto: Anna van Kooij)

Koploper in Utrecht blijft Het Spoorwegmuseum met 336.000 bezoekers, maar ook het Centraal Museum (146.000 bezoekers) en Museum Speelklok (ruim 110.000 bezoekers) waren grote publiekstrekkers. Museum Catharijneconvent had met meer dan 89.000 bezoekers een recordjaar.

De stijging van de bezoekersaantallen zijn een steun in de rug voor de Utrechtse musea. Met een aantrekkelijk aanbod en een betere promotie proberen de Utrechtse musea de stad sterker te profileren als museale trekpleister. Uiteindelijk moet dit leiden tot een miljoen bezoekers in 2013 als de Utrechtse musea een gezamenlijk aanbod brengen rond de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Een aantal factoren hebben bijgedragen aan de hoge bezoekersaantallen in 2011. Een groot succes was de Museumnacht die met 5300 verkochte tickets helemaal was uitverkocht. Het Centraal Museum begon het jaar goed met de afsluiting van het Rietveld jaar en de opening van een tentoonstelling over het werk van de Utrechtse kunstenaar Robbie Cornelissen. Museum Catharijneconvent had een publiekstrekker met het ‘Huis van Sinterklaas’, en ook de tentoonstelling ‘Pelgrims’ zorgde voor een stijging van de bezoekers. Het AAMU museum voor hedendaagse Aboriginal kunst vierde afgelopen jaar het 10-jarig jubileum en wist met de tentoonstelling ‘Los van Traditie’ een succesvolle relatie te leggen tussen Aboriginal kunst en de Cobra beweging. Het Utrechts Archief was succesvol met de tentoonstelling ‘Ouwe Koeien, dieren in Utrecht’ en Utrecht 3D over stereofotografie in de negentiende en begin twintigste eeuw. Het Geldmuseum ontving meer bezoekers ondermeer dankzij de tentoonstelling ‘Gelukzoekers. Magie van Geld’ en een maandlange actie waarbij bezoekers zelf de entreeprijs mochten bepalen. Museum Speelklok profiteerde in januari en februari van de succesvolle tentoonstelling ‘SingSong, schatten uit de verboden stad’ en opende met sterren als Ellen ten Damme, Wouter Hamel en Sven Ratze afgelopen jaar Museum Podium Speelklok. Het Universiteitsmuseum zag ook de bezoekersaantallen toenemen met de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Reset the Future’. Het Spoorwegmuseum verdubbelde bijna haar bezoekersaantallen in de kerstvakantie met het succesvolle evenement Winter Station.

Musea Utrecht is een samenwerkingsverband van 10 instellingen: AAMU museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, Centraal Museum, Geldmuseum, Het Utrechts Archief, Museum Catharijneconvent, Museum Speelklok, RonDom, Sonnenborgh – museum & sterrenwacht, Spoorwegmuseum en Universiteitsmuseum.

Meer informatie: www.museautrecht.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *