Net geen bezoekersrecord voor Van Gogh Museum

Met 1,600.300 bezoekers in 2011 heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam net niet het record van 1.675.000 uit 2006 verbroken. De stijging ten opzichte van 2010 is flink: er zijn 10,7 % meer mensen naar het museum gekomen. Al in augustus werd, eerder dan verwacht, de mijlpaal van 1 miljoen bezoekers gehaald.

De belangstelling voor de sociale media steeg explosief. Het aantal fans op Facebook steeg met 16.000 naar ruim 27.000 en voor Twitter geldt een toename van 12.000 naar in totaal ruim 21.000 volgers. Voor beide media is dit een toename van ruim 60%.

2011 was ook in andere opzichten een bewogen jaar: prachtige aanwinsten en tentoonstellingen, de aankondiging van een verbouwing en daarmee samenhangende tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en een spraakmakende nieuwe biografie die veel stof deed opwaaien.

Nieuwe aanwinsten
Belangrijke nieuwe aanwinsten in 2011 waren twee werken van Camille Pissarro (1831-1903): het schilderij Het Hooien, Éragny (1887) en de gouache Koeienhoedster bij ochtendzon (1887). Beide stukken zijn prachtige voorbeelden van het pointillisme en daarmee belangrijke aanvullingen op de collectie. Verder werd het schilderij De Bof (1893) van Edouard Vuillard (1868-1940) aangekocht in oktober. Dit is bijzonder omdat schilderijen uit de topperiode van Vuillard zelden op de markt komen en het een mooie aanvulling is op de werken van deze kunstenaar die reeds in het bezit zijn van het museum.

Tentoonstellingen
In het voorjaar werd de tentoonstelling Picasso in Parijs,1900-1907 goed bezocht. Het werk uit Picasso’s vroege Parijse periode werd voor het eerst in Nederland in groot overzicht getoond. Ook Van Gogh in Antwerpen en Parijs in de zomer werd enthousiast ontvangen, evenals de tentoonstelling Snapshot. Schilders en fotografie,1888-1915 over de invloed van de komst van fotografie op kunstenaars rond 1900.

Verbouwing: 70 topstukken in de Hermitage Amsterdam
In juni kondigde het Van Gogh Museum aan vanaf volgend najaar te gaan verbouwen voor beperkte periode om noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw aan te brengen. Echter, de collectie van het Van Gogh Museum blijft zichtbaar voor het Nederlandse en buitenlandse publiek in de Hermitage Amsterdam. In 2013, als het museum 40 jaar bestaat, zal het gebouw weer open gaan met een grote jubileumtentoonstelling over leven, werk en werkwijze van Van Gogh: Van Gogh aan het werk.

Verwacht in 2012
Het nieuwe jaar begint in februari met een expositie met belangrijke werken uit de prentencollectie: Schoonheid in veelvoud en met de lancering van de Museumpleinbus. Deze bus zal scholen de kans bieden gratis en veilig met hun leerlingen naar de drie musea aan het Museumplein te komen. Aan het einde van februari opent de grote tentoonstelling Dreams of nature. Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky. Vanaf eind september zal een spectaculair overzicht van topstukken pronken in de Hermitage Amsterdam tijdens de verbouwing van het Van Gogh Museum.

Bron: Van Gogh Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *