Goed jaar voor inkomend toerisme (CBS)

Het inkomend toerisme naar Nederland heeft het in 2011 goed gedaan. In de eerste drie kwartalen bezochten 8,9 miljoen buitenlandse gasten ons land. Ten opzichte van dezelfde periode in 2010 een groei met 4,2%. Het aantal overnachtingen van buitenlanders groeide met 3,8% naar 22,3 miljoen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt.

Het aantal binnenlandse gasten in logiesaccommodaties groeide met 1,5% bescheiden. Omdat de gemiddelde verblijfsduur behoorlijk afnam moest het CBS een achteruitgang in binnenlandse overnachtingen met 1,4% noteren.

In totaal konden de Nederlandse logiesaccommodaties een heel kleine plus (0,2%) in aantallen overnachtingen registreren. Het aantal gasten steeg met 2,5%. In totaal verbleven 24 miljoen gasten 69,6 miljoen nachten in een Nederlandse logiesaccommodatie slapen.

Vooral uit Duitsland (+4,0%) en België (+5,4%) kwamen meer gasten.
Uit Groot-Brittannië kwamen minder toeristen (-2,4%).
Van de kleinere herkomstlanden deden vooral Zweden (+12,1%) en Zwitserland (+11,8%) het erg goed.

Ook op de intercontinentale markt deed Nederland goede zaken.
Er kwamen veel meer toeristen uit Australië (+18,5%), Afrika (+15,1%), Azië (+13,8%) en Amerika (10,7%).

In Nederland deden met name Utrecht (+9,2%), Groningen (+5,9%), Limburg (+5,7%), Zuid-Holland (+4,2%), Gelderland (+4,1%) en Noord-Brabant (+4,1%) goede zaken. Er kwamen minder toeristen naar Flevoland (-23,5%), Drenthe (-3,0%) en Friesland (-1,4%. Vooral de hotels deden het de eerste drie kwartalen van 2011 goed.
Zij ontvingen 4,2% meer gasten en registreerden 2,9% extra overnachtingen.

In de verblijfsrecreatie ging het een stuk minder. Het aantal gasten daalde met 0,3% weliswaar licht maar de overnachtingen daalden met 1,4% een stuk sterker. De verblijfsrecreatie had vooral last van binnenlandse vraaguitval. Het aantal overnachtingen van Nederlanders daalde met 2,9% naar 33,6 miljoen. Het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten steeg juist met 4,2%.

Bron: Recron

Voor de opvallende daling bij de provincie Flevoland kan de promotie-organisatie en de provincie geen verklaring geven. Hier wordt nog nader naar gekeken door de cijferspecialisten bij het CBS, en  we hopen hier in januari meer achtergronden over te kunnen geven. (redactie Pretwerk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *