Haalbaarheidsonderzoek IJshal Leeuwarden

De stichting IJshal Leeuwarden is al een paar jaar bezig met plannen voor een nieuwe hal: De Elfstedenhal. De huidige ijshal wordt met sluiting bedreigd. Het ijsmiddel Freon mag niet meer worden gebruikt en de ijsvloer en accommodatie hebben hun langste tijd gehad. Ondanks deze beperkingen trekt de ijshal ruim 100.000 bezoekers per jaar.

Alternatief: De Elfstedenhal
De stichting IJshal Leeuwarden heeft de meest recente plannen voor De Elfstedenhal laten onderzoeken op haalbaarheid. Op basis van de cijfers van het consortium – Grontmij, Alynia architecten en TripleS bouwadvies- maakt de stichting nu een keuze. Stichting IJshal kiest voor een baan van 333 meter waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is. Een keuze voor breedtesport.

Exploitatie
Op dit moment is IJshal Leeuwarden de enige hal in Nederland die zonder subsidies financieel positief draait. Deze staat er garant voor dat ook de exploitatie van de nieuwe hal een positief resultaat oplevert, zo blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek.
Bij deze exploitatie is nodig dat de investeringskosten door externe partijen worden gedragen. Deze worden ingeschat op € 13 miljoen exclusief de kosten voor de grond. Zonder de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden lijkt dit onmogelijk.

Locatie
Voor de locatie is nog geen keuze gemaakt. Deze hangt in sterke mate af van de ontwikkelingen in de gemeente Leeuwarden met betrekking tot de nieuwbouw in de komende jaren. IJshal Leeuwarden heeft wel een voorkeur voor de westkant van de stad, in de buurt van de huidige locatie.

Bron: gemeente Leeuwarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *