Foodservice in dierentuinen steeds diervriendelijker

Veel dierentuinen hebben de menukaarten in hun restaurants en snackpunten diervriendelijker gemaakt. Dat constateert organisatie ‘Wakker Dier’ een jaar na hun campagne bij dierentuinen. Dierparken introduceerden snacks van diervriendelijker vlees zoals biologische kroketten, frikadellen, gehaktballen en hamburgers, blijkt uit een recente inventarisatie van Wakker Dier bij 14 dierentuinen. Ook verdween de bedreigde diersoort paling uit de vitrine. Vorig jaar bleek uit een inventarisatie van Wakker Dier dat vrijwel alle vlees in de dierentuinenrestaurants uit de dieronvriendelijke vee-industrie kwam.

2010: Dierenwelzijn ver te zoeken op de menukaart

Vorig jaar was het zoeken naar positieve puntjes in de horecagelegenheden: Een viertal parken serveerden een biologische kroket en Diergaarde Blijdorp en Amersfoort gebruikten biologische zuivel. Maar Gaiapark en Avifauna serveerden bedreigde paling en bij Vogelpark Avifauna werd zelfs nog foie gras van mishandelde ganzen en eenden gevonden.

2011: Dierentuinen nemen maatregelen

· Biologische snacks zijn in trek. De volgende dierentuinen hebben EKO-snacks geïntroduceerd: Artis (kroket), Dierenpark Amersfoort (kroket), Beekse Bergen (kroket, frikadel), Burgers Zoo (kroket, knakworst, kipnuggets), Ouwehands (frikadel) en AquaZoo (kroket).

· Biologisch vlees werd geïntroduceerd bij Dierenpark Amersfoort (hamburger, kip), Beekse Bergen (gehaktbal, hamburger), GaiaPark (hamburger) en Emmen Dierenpark (3 soorten biologisch vleesbeleg). Burgers Zoo serveert alleen nog kip met twee Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

· Bedreigde vissoorten zijn verdwenen van de menukaart. Dierenpark Amersfoort, Artis, het Dolfinarium en de Apenheul serveren enkel vis met MSC-keurmerk. Ook Ouwehands, Dierenpark Emmen en Burgers Zoo houden zich voortaan aan de Viswijzer en serveren geen rode soorten meer.

· Het Dolfinarium voert niet alleen haar klanten maar ook de dolfijnen en andere dieren voortaan met MSC-gecertificeerde vis.

· En verder schakelde Burgers Zoo over op biologische kaas en de Apenheul, Beekse Bergen en Dierenpark Emmen bieden meer vegetarische opties dan vorig jaar.

2012: alle dieren naar buiten?

Wakker Dier is blij met alle verbeterstappen die de dierentuinen in 2011 hebben gemaakt. Volgend jaar zal Wakker Dier opnieuw de horecagelegenheden in dierentuinen inventariseren. Veel dierentuinen gebruiken nog eieren van kippen die nooit buiten kwamen. Wakker Dier vraagt de dierentuinen dringend om alle dieren, ook die op de borden van de klanten liggen, buitenlucht te gunnen.

Meer informatie: www.wakkerdier.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *