Overheid kan recreatie op het platteland ook zonder extra kosten bevorderen

Er wordt flink gesneden in budgetten voor recreatie rondom de stad. Daarmee is de kous echter niet af. De overheid kan ook zonder geld faciliteren. Dat was de boodschap van het symposium Vrijetijdslandschappen op nieuwe gronden dat 29 november georganiseerd werd door de ANWB en de Taskforce Multifunctionele Landbouw in Den Haag. Agrarisch ondernemers en andere particuliere grondbezitters willen op hun grond ook best recreanten ontvangen. Vooral wanneer ze er iets voor terug krijgen, zoals ruimte om te ondernemen.

Directeur van de ANWB Guido van Woerkom noemde als voorbeeld onze zuiderburen, waar burgers veel meer participeren in het beheer en gebruik van hun buitengebied. Bijvoorbeeld met bosonderhoud, waarvan ze de houtopbrengst mogen houden. ,,Zo is er in Nederland ook veel meer mogelijk!”

Agrarisch ondernemers
Ook agrarisch ondernemers kunnen meer betrokken worden bij de recreatie in hun gebied. Soms kan er in ruil voor een boerderijwinkelvergunning een wandelpad worden bedongen, of kan kleinschalige horeca worden toegestaan. ,,Er zijn veel win-win situaties te bedenken, maar die ontstaan van onderaf”, zegt Ellen Kok, hoofd van het Programma Recreatie van de Taskforce Multifunctionele Landbouw. ,,Overheden moeten daaraan wennen, geen integrale visie op recreatie meer. Dat er een mooi boeket bloemen kan ontstaan doordat op verschillende plaatsen bloemen gaan bloeien, zonder dat je weet wat er waar precies komt.”
Andersom denkt zij dat ook ondernemers wel eens iets breder mogen kijken. ,,Veelal ontstaan er ideeën vanuit henzelf, maar het is wel belangrijk die te laten aansluiten op de omgeving.” Zo zou het kunnen zijn dat er een verkooppunt van ijs wel welkom is, maar een terras niet en routestructuren moeten natuurlijk op elkaar aansluiten. ,,Je moet met elkaar om tafel.”

Voorbeelden
Een voorbeeldonderneemster die dat deed is Maartje Jansen. Zij gaat een kinderboerderij runnen op het erf van het melkveebedrijf van haar en haar man Harm, in Hilversum. ,,We zijn meteen in gesprek gegaan met de gemeente en kwamen samen tot het plan zoals het er nu ligt, met ruimte om te ondernemen en een afgescheiden deel voor de kinderboerderij.” De gemeente bespaart zo op kosten van aankoop en beheer, de familie Jansen krijgt extra inkomsten.
Andersom was de gemeente Heerhugowaard een voorbeeld, omdat die actief ondernemers in het buitengebied opzocht om samen hun gebied als recreatiegebied vorm te geven. ,,Ga gesprekken aan, luister naar wat mensen willen en zoek win-win situaties”, zei Gerlof Kloosterman van de gemeente.

Brochures
Meer praktische voorbeelden en mogelijkheden voor overheden om te faciliteren staan in de brochure De stad uit, het groen in, die op het symposium werd uitgereikt en te downloaden is via www.multifunctionelelandbouw.nl. Ook bracht de ANWB een brochure uit met ideeën voor het Groene Hart: Vrijetijdslandschappen op particuliere grond.
Het symposium werd georganiseerd door Bureau BUITEN, Terra Incognita, ANWB, Taskforce Multifunctionele Landbouw en Veelzijdig Boerenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *