Vrije Tijd en Toerisme presenteert toekomstagenda

Op 23 november hebben diverse partijen in recreatie en toerisme een gezamenlijke toekomstagenda gepresenteerd voor Vrije Tijd en Toerisme, waarin de missie, visie en de gewenste organisatie worden beschreven. Voor 2012 is een actieprogramma opgezet, zodat de partijen meteen aan de slag kunnen. Tijdens de bijeenkomst werd ook afscheid genomen van het Kenniscentrum Recreatie, dat zich door de bezuinigingen genoodzaakt ziet zich op te heffen.

Toekomstagenda

De toekomstagenda is opgebouwd rond drie pijlers die we hier onder zeer beknopt hebben samengevat:

1. Missie: Gastvrijheid van Wereldklasse
Hierin worden de Unique Selling Points van Nederland in kaart gebracht.

2. Visie: Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit
Kwaliteiten die ons land heeft slim verbonden moeten worden met datgene waar beoogde gasten behoefte aan hebben en waar ondernemers goed in zijn. In essentie gaat het bij gastvrijheid om het combineren van gebiedswaarden, gastwaarden en bedrijfswaarden op een zodanig wijze dat ze elkaar versterken.

3. Aanpak: Papier, plekken en proces
Papier: plannen maken
Plekken: Locatie en mensen samenbrengen
Proces: zorgen voor ondersteuning en het wegnemen van hindernissen.

Actieprogramma 2012

De diverse partijen willen in 2012 meteen aan de slag. Daarvoor is een actieprogramma ontwikkeld, bestaand uit de volgende onderdelen:

Hotspots Centraal staan regionale praktijken en dan met name leisure hotspots. Er worden criteria ontwikkeld voor het selecteren van hotspots, we mobiliseren regio’s zich als zodanig te profileren en organiseren een competitie. Eind 2012 presenteren we de resultaten op een feestelijke bijeenkomst. Zoals geldt bij alle acties sluiten we zo goed mogelijk aan op wat er is of ontwikkeld wordt. We minimaliseren inzet van betaalde externen door zo veel mogelijk zelf te doen.
Belangrijkste actoren: Gastvrij Nederland, Celtor, STIRR, ANWB, Staatsbosbeheer.

Kennis We ondersteunen partijen bij het verhogen van de productiviteit (“dingen beter doen”) en innovatie (“betere dingen doen”). Daartoe worden bijvoorbeeld leer- en ontwikkelsessies belegd en “flying doctors” ingezet. Verder wordt een onderzoek- en kennisprogramma opgezet rond thema’s als verdienmodellen, maatschappelijke baten vrije tijd en toerisme (inclusief bijdrage aan floreren topsectoren), en gastvrijheid.
Belangrijkste actoren: Regionale partijen, Celtor, STIRR, NBTC, OSO.

Data Omdat de regio’s de eenheden van ontwikkeling worden, is het ook steeds belangrijker dat gestandaardiseerde regionale data over Vrije Tijd en Toerisme ontwikkeld en verzameld worden en nationale data worden “geregionaliseerd”. Daar gaan we aan werken.
Belangrijkste actoren: Provincies, NBTC en Celtor.

Samenwerking We ondersteunen acties van anderen die bijdragen aan het realiseren van Gastvrijheid van Wereldklasse. Uiteraard alleen voor zover die “anderen” dat wenselijk vinden. Denk onder andere aan: Gezamenlijke Routekaart Vrije Tijdseconomie inclusief in ontwikkeling zijnde Actieprogramma (Gastvrij Nederland en IPO), Green Deal Recreatie en Natuur (EL&I, STIRR en Recron), Kennisprogramma Regionale Beeldverhalen (IPO, provincies, EL&I, STIRR).
Belangrijkste actoren: Gehele Initiatiefgroep Toekomstagenda.

Communicatie Wij organiseren bijeenkomsten voor vertegenwoordigers van Vrije Tijd en Toerisme. Daarin stellen we onder andere aan de orde hoe Gastvrijheid van Wereldklasse gerealiseerd kan worden. Verder zorgen we voor ontmoetingen met partijen in de samenleving waarmee naar onze mening meer samengewerkt moet worden en zoeken we versterking van onze Initiatiefgroep. Als een andere partij geschikter is als zender van bepaalde communicatie, dan laten we die andere partij graag de eer.
Belangrijkste actoren: Gastvrij Nederland, ANWB, Recron.
Later wellicht ook andere branche-organisaties.

Organisatie We vormen de Initiatiefgroep Toekomstagenda om tot een Actieplatform dat zorgt dat bovenstaande acties uitgevoerd worden. Dat Actieplatform zorgt er voor dat er begin 2012 voor elke actie een verder uitgewerkt programma ligt, inclusief een heldere financiële paragraaf. Het Actieplatform krijgt een kleine coördinerende eenheid, maar het echte werk wordt door de leden gedaan.
Belangrijkste actoren: Gehele Initiatiefgroep Toekomstagenda.

Meer informatie:  www.recreatieenruimte.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *