RECRON verontwaardigd over onbetrouwbare gemeente Zevenaar

De recreatiebedrijven in de gemeente Zevenaar zijn geschokt en verontwaardigd door het Raadsbesluit van 2 november jongstleden om de toeristenbelasting in één keer te verhogen met 25% van € 0,75 naar € 1 per persoon per overnachting. Voor de seizoen- en jaarplaatsen met 33% van € 135 naar € 180. RECRON Gelderland heeft deze verontwaardiging, namens de recreatiebedrijven, kenbaar gemaakt in een open brief aan de gemeenteraad, de raadsfracties en het college van B&W in de gemeente Zevenaar.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad de toeristenbelasting ook al verhoogd. Afspraak is toen gemaakt dat de gemeente de toeristenbelasting in stappen van € 0,05 per jaar zou verhogen naar € 1. De recreatieondernemers vinden dat de gemeente Zevenaar zich – met nu een nieuw raadsbesluit – een onbetrouwbare partner toont.

Enkele raadsleden reageerden naar de raadsvergadering laconiek met het motief: “Tja de tijd van recessie plaatst alles nu in een ander daglicht”. Maar ze laten vervolgens wel achterwege om bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting te verhogen. Het is natuurlijk gemakkelijk om de benodigde euro’s dan maar weg te halen bij die paar recreatieondernemers en toeristen van buitenaf. Die kunnen bij de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen toch geen gewicht in de schaal leggen.

De politiek wil zijn eigen hachje redden (in het bijzonder de fracties van het CDA, de PvdA, Sociaal Zevenaar, de SP, Groenlinks en D’66). De recreatieondernemers constateren dat de meeste fracties uit de gemeenteraad Zevenaar gewoonweg niet de durf hebben om de lasten eerlijk te verdelen, afspraken na te komen en bijvoorbeeld ook de OZB te verhogen. Nee, vooral niet de OZB, want dan komen we aan onze eigen kiezers. De recreatiebedrijven kunnen helaas niet anders constateren dan dat een meerderheid van de Raad zich nu niet bepaald fatsoenlijk opstelt.

(persbericht RECRON)

Eén reactie

  1. Volgens mij is die € 0,25 toch echt 33,3% en geen 25.
    Idd belachelijk die verhogingen van de toeristenbelasting,
    maar in onze gemeente (valkenburg aan de geuL)is het nog hoger namelijk € 1,25,
    en om het dan nog erger te maken, dit moeten ook kleine kinderen vanaf 6 JAAR al betalen.
    Hoe lang gaat dit nog duren, zo lang dat echt alle mensen naar het buitenland op vakantie gaan.
    Iedereen in ons land porfiteert toch direct of indirect mee aan het toerisme, laten we onze mederlanders in eigen land proberen te houden, ze betalen al genoeg belastingen.
    Hoezo een melkkoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *