College zegt ‘ja’ tegen Evenementenzone Breda

Nieuwe, grootschalige evenementen aantrekken met regionale of internationale uitstraling. Dat is de gedachte achter het collegebesluit mee te werken aan de Evenementenzone Breda aan de voet van de voormalige afvalberging Bavel/Dorst. De plannen bestaan uit een evenementenhal, circa 4 hectare evenemententerrein inclusief stadstrand, Kids Palace en Kindercentrum, Decathlon en een McDonalds. Als gevolg van dit besluit ontbinden Maver, Grontmij en Gemeente Breda de samenwerkingsovereenkomst uit 2007.

De Evenementenzone rond de voet van de voormalige afvalberging krijgt prioriteit. Daartoe ondertekent het college op korte termijn een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met MaSys (een consortium bestaande uit Maver Holding BV en Systabo BV Turn-Key Bouw (werkmaatschappij van Volker Wessels).

Enkele onderdelen uit het plan:

Kids Palace M2 : 4.000
Kindercentrum M2 : 500 excl. buitenterrein
Totaal M2 : 4.500
Bezoekers : 100.000 per jaar
Werkgelegenheid : 35 Fte

Maver evenementencomplex
M2 gebouw : 15.000
M2 outdoor terrein : 30.000 – mogelijkheid Waterpartijen erbij te betrekken, dan 50.000
Bezoekers : 700.000 per jaar
Parkeerplaatsen : 2.000
Werkgelegenheid : 250 Fte

Een McDonalds en een Decathlon (sportartikelen)

De ontwikkelingsmogelijkheden van de berg zelf worden separaat in kaart gebracht. Daartoe sluit het college een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Grontmij (eigenaar van de voormalige afvalstort).

Wethouder Arbouw, Ruimtelijke Ontwikkeling: ‘Sinds de sluiting van het Turfschip (1998) biedt Breda geen volwaardig podium aan grootschalige of bijzondere evenementen. De initiatiefnemers zijn er nu in geslaagd om een plan voor een evenementenzone te ontwikkelen op basis van het uitgangspunt dat het de gemeente per saldo geen geld mag kosten. Daarmee zijn we in staat om Breda als evenementenstad beter op de kaart te zetten. Dat levert dynamiek in en rond de stad. Wat het proces betreft vindt het college het belangrijk dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen om de ontwikkeling in goed overleg met de omgeving uit te voeren.’

Het college stelt ondermeer als randvoorwaarde dat de gemeente Breda niet risicodragend participeert in de ontwikkeling. Zo wordt de infrastructuur die nodig is om het evenementengebied bereikbaar te maken door de marktpartijen zelf bekostigd. De gemeente neemt alleen die kosten voor haar rekening die een direct gevolg zijn van de autonome groei van het wegverkeer.
Plannen

Maver en Systabo, verenigd in het consortium MaSys, presenteerden het college medio vorig jaar een plan voor de ontwikkeling van een evenementenzone.De hal, qua grootte vergelijkbaar met Ahoy in Rotterdam, kan een podium voor groot- en kleinschalige evenementen bieden zoals vak- en publieksbeurzen, (pop)concerten en culturele evenementen. Er wordt uitgegaan van ongeveer 700.000 bezoekers per jaar. In het complex komt een thematisch educatief speel- en ontwikkelingscentrum van 4.000 m2, Kids Palace en Kindercentrum. Er worden ongeveer 100.000 bezoekers per jaar verwacht. De initiatiefnemers zien voorlopig af van de aanleg van een landschapspark aan de voet van de berg.

Topsport
De evenementenhal voldoet aan alle eisen die de nationale sportbonden (ondermeer de hockey, atletiek- en schaatsbond) stellen ten aanzien van topsportinitiatieven. Daardoor kunnen ook grootschalige sportevenementen in de hal plaatsvinden. Ook ziet het college mogelijkheden voor hippische sportevenementen.

Het college heeft de ondermeer de dorpsraden van Bavel en Dorst, de wijkraad Heusdenhout, de gemeenten Oosterhout, Etten-Leur, Gilze Rijen en Tilburg, naastgelegen bedrijven en omwonenden geïnformeerd over de nieuwe plannen.

Het college legt de plannen op 6 december ter bespreking voor aan de commissie Economie.

Meer informatie: PDF van de plannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *