Infrastructuur voor elektrisch varen in Friesland ligt op koers

Friesland ligt op koers met de ambitie om een compleet netwerk van elektrische oplaadpunten te realiseren voor vaartoerisme. Friese ondernemers maken steeds meer gebruik van de subsidieregeling voor een elektrisch oplaadpunt. Onlangs werd het 50ste oplaadpunt geopend bij Jachthaven Lunegat in Kollum. Doel: voor de zomer van 2012, 200 oplaadpunten in de provincie Fryslân.

Gedeputeerde De Vries opent 50e oplaadpunt

Doel: voor de zomer van 2012, 200 oplaadpunten in de provincie Fryslân
De provincie Fryslân wil nog voor de zomer van 2012, 200 oplaadpunten in de provincie Fryslân hebben. Op dit moment varen er ruim 400 elektrische boten in Fryslân. Maar naar verwachting groeit dat aantal de komende jaren. Met 200 oplaadpunten is er in de provincie een goede basis voor elektrisch varen. Alle nieuwe oplaadpunten hebben een aansluiting voor krachtstroom. Daardoor kunnen ook de grotere elektrische schepen bij de nieuwe palen worden opgeladen.

Grote winst voor natuur en milieu en eigen vaarplezier
Elektrisch varen is schoon , fluisterstil en heeft veel voordelen. Het levert een grote winst op voor natuur en milieu, maar ook voor het eigen vaarplezier. Dat zouden alle watersporters moeten weten. Met aantrekkelijke subsidies stimuleert de provincie elektrisch varen. Zo betaalt de provincie tot 50% van de aanlegkosten voor een oplaadpaal (met een maximum van € 5.000). Daarnaast is er opnieuw subsidie beschikbaar voor de ombouw van ongeveer 20 verhuurschepen naar een elektrische of hybride aandrijving.

Fryslân als proeftuin
Fryslân is de proeftuin als het gaat om elektrisch varen. Dat past bij de watersportprovincie van Nederland. In samenwerking met verschillende partijen, gemeenten en Rijk wil de provincie het elektrisch en hybride varen stimuleren. De Stifting Elektrysk Farre Fryslân (SEFF) speelt daarbij een belangrijke rol tussen de overheid en het bedrijfsleven.

Voor meer informatie kijkt u op www.fryslan.nl/schoonvaren, /www.seff.nu en www.friesemeren.nl.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *