Gevolgen Miljoenennota voor de sportsector

Wat zijn de consequenties van de miljoenennota voor de sport. De website Sportsubsidie.nl publiceerde een overzicht, opgesteld door J4B Advisors. Hieronder volgt kort het subsidiegerelateerde sportnieuws uit de begroting 2012 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

In het Regeerakkoord en de beleidsbrief «Sport en bewegen in Olympisch perspectief» zijn veel ambities voor het sportbeleid opgenomen. Om aan die ambities invulling te kunnen geven is extra geld vanuit de loterij opbrengsten beschikbaar gekomen.

Voor 2012 tot en met 2014 is jaarlijks € 10 miljoen toegevoegd aan het sportbudget van VWS. Daarvan is minimaal € 6 miljoen per jaar afkomstig uit de Staatsloterij. Daarnaast worden vanuit de Lotto extra opbrengsten gegenereerd voor de georganiseerde sport (via NOC*NSF): minimaal € 4 miljoen in 2013 en minimaal € 9 miljoen vanaf 2014.

Vanaf 2010 wordt in het kader van de decentralisatie-uitkering «Gezond in de stad» jaarlijks € 5 miljoen beschikbaar gesteld aan de grote gemeenten (G31). Via deze decentralisatie-uitkering als onderdeel van het stedenbeleid ontvangen zij extra middelen die kunnen worden ingezet om gezondheidsproblemen aan te pakken via een wijkgerichte aanpak.

In 2012 wordt extra geïnvesteerd in meer en betere topsportmedische zorg en betere aansluiting van onderwijs op de Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO’s).

Programma sport en bewegen
Met de sportsector, de gemeenten en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan het vormgeven van het programma Sport en Bewegen in de buurt dat per 1 januari 2012 van start gaat. Het programma moet vraaggericht sport- en beweegaanbod in de buurt stimuleren dat ook bijdraagt aan de gezondheid van het individu en de leefbaarheid van de buurt.

Daartoe wordt het aantal combinatiefunctionarissen uitgebreid en hun inzet verbreed. Combinatiefunctionarissen zijn mensen die nu worden ingezet om lokaal onderwijs, sport en cultuur te verbinden. Ze zullen zich in ieder geval ook gaan richten op verbinding van zorg, welzijn en buitenschoolse opvang met de sport.

Bovendien beoogt het programma dat sportverenigingen meer vraaggericht aanbod en meer aanbod in de buurt realiseren en publiek-private samenwerking te stimuleren.

Ook start in het najaar van 2011 een Taskforce, die zich zal richten op het wegnemen van belemmeringen rond sport en bewegen in de buurt. Deze Taskforce zal eind 2011 haar eerste bevindingen rapporteren en in 2012 aan de slag gaan met het wegnemen van de geconstateerde belemmeringen.

Agressie in de sport
Mensen die geweld plegen tegen officials in de sport krijgen zwaardere straffen. Ongewenst gedrag en excessen in de sport worden aanpakt om een veiliger sportklimaat te creëren. Voor de uitvoering van dit plan is tot en met 2016 € 7 miljoen per jaar beschikbaar.

 

Meer informatie: www.sportsubsidie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *