Wijzigingen in het belastingplan met gevolgen voor ondernemers

Staatssecretaris Weekers heeft zijn belastingplannen toegelicht. Een belangrijke doelstelling is het verminderen van de regeldruk, waardoor o.a. enkele kleine belastingen verdwijnen. De Recron laat weten dat de plannen voor BTW verhoging in de recreatie in ieder geval voor 2012 in de ijskast zijn gezet.

BTW verhoging recreatie
De Recron stond op scherp nadat plannen bekend werden over het mogelijk verhogen van de BTW op enkele recreatiediensten. Inmiddels lijkt de kou uit de lucht, want Recron meldt op haar website: “Het lage BTW tarief wordt in 2012 niet verhoogd. Verder zijn er tekenen dat het kabinet ook voor de komende jaren deze plannen in de ijskast heeft gezet. In het belastingplan is weliswaar sprake van het verkennen van de mogelijkheden op dit punt, maar de taal die gebruikt wordt is een stuk minder overtuigend dan bij presentatie van de eerdere plannen door staatssecretaris Weekers (Financiën). Waakzaamheid blijft geboden, dus RECRON blijft hier bovenop zitten.”

Vereenvoudiging, soliditeit en fraudebestrijding
In het Belastingplan wordt onder andere voorgesteld om 7 van de 22 rijksbelastingen af te schaffen. Dit betekent een vereenvoudiging van het Nederlandse belastingstelsel en een administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

Het gaat om de de volgende belastingen:

  • verpakkingenbelasting
  • afvalstoffenbelasting
  • grondwaterbelasting
  • verbruiksbelasting van pruim- en snuiftabak
  • verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken
  • belasting op leidingwater
  • Eurovignet

Zelfstandigenaftrek
Een andere vereenvoudigingsmaatregel is het omzetten van de zelfstandigenaftrek, die nu bestaat uit 8 schijven, in een vaste basisaftrek. Ook komt er een extra Research & Developmentaftrek voor de kosten en investeringen die innoverende bedrijven maken bij onderzoek en ontwikkeling voor nieuwe producten.

Autobelastingen
Op het gebied van de autobelastingen wordt voorgesteld de CO²-schijfgrenzen voor de aanschafbelasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en de bijtelling auto van de zaak jaarlijks aan te scherpen. Hierdoor worden de belastinginkomsten meer solide. Ook wordt de prikkel groter voor autofabrikanten om in de toekomst steeds zuiniger auto’s op de Nederlandse markt aan te bieden.

Fraude
Om fraude effectief te kunnen bestrijden wordt onder andere voorgesteld om belastingteruggaven en toeslagen voortaan op 1 bankrekeningnummer van de belastingplichtige over te maken. Dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat fraudeurs zich de identiteit van een ander aanmeten, en daarmee de schatkist benadelen.

Fonds voor innovatie
Innoverende bedrijven kunnen gebruik  maken van een extra Research & Developmentaftrek voor de kosten en investeringen die zij maken bij onderzoeken ontwikkeling voor nieuwe producten. Hiervoor is vanaf 2012 een budget van € 250 miljoen beschikbaar, oplopend naar € 500 miljoen in 2014. Vanaf 2013 komt hier nog een extra fiscale stimulans voor innovatie bij van 100 miljoen euro.

Meer informatie
Een overzicht van alle voorstellen in het Belastingplan 2012 vindt u op www.rijksoverheid.nl/belastingplan2012. Het Belastingplan 2012 is een wetsvoorstel dat nog goedgekeurd moet worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Deze informatie is grotendeels afkomstig van de website van de Belastingdienst

Er zijn inmiddels nog enkele partijen die de gevolgen van de maatregelen voor ondernemers op een rijtje hebben gezet:

www.recron.nl

www.bdo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *