Een op de drie Nederlanders past zomervakantie aan vanwege het weer

Van de Nederlanders die zich hadden verheugd op een vakantie dicht bij huis heeft een derde zijn vakantieplannen aangepast vanwege het slechte weer. De aanpassingen varieerden van het verkorten van de vakantie, het verplaatsen van de vakantie naar een meer zonzekere bestemming tot het annuleren van de vakantie en te wachten op beter weer. Dit blijkt uit panelonderzoek van vakantiebeoordelingssite Zoover onder ruim 900 reizigers.

Dat de zomer in Nederland slecht was is duidelijk. De Nederlander beoordeelt het weer gemiddeld met een 4,3. De slechte zomer heeft behoorlijke invloed op de interesse voor Nederland als vakantieland. Waar Nederland de afgelopen jaren de populairste bestemming was op Zoover heeft Frankrijk deze positie nu overgenomen.

Een deel van de vakantieganger compenseert het tekort aan zomerweer met een zonbestemming in de herfst. Zo’n 5% meer Nederlanders dan normaal kiest voor een nazomervakantie naar aanleiding van het slechte weer. Populairste bestemming voor de nazomer is Spanje, gevolgd door Griekenland en Turkije. Turkije laat zelfs een toename in interesse zien van bijna 50% in de Zoover interessemonitor.

Meer dan 80% op vakantie
Meer dan 80% van de respondenten zegt deze zomer op vakantie te zijn geweest. Van hen koos ruim 70% een zonzekere bestemming. Dat het weer niet alleen slecht was in Nederland blijkt uit het feit dat bijna 9% in de veronderstelling was een zonzekere bestemming te hebben geboekt maar toch bedrogen uit kwam.

Overnachten in een hotel bleek ook dit jaar weer het populairst. Meer dan 45% koos voor de luxe van een hotel, 20% ging kamperen en 17% sliep in een appartement. Vakantiehuizen worden steeds populairder, zo’n 8% koos voor deze optie.

Het weer op vakantie
De meerderheid zegt een temperatuur tussen de 25 en 30 graden ideaal te vinden. Ruim 50% kiest voor deze optie. Boven de 30 graden zien we niet zitten, slechts 6% van de respondenten vindt dit de ideale temperatuur op vakantie. Volgens het onderzoek van Zoover is zonzekerheid het belangrijkst, weinig neerslagkans en een lekkere temperuur completeren de top-3. Wind maakt de Nederlander iets minder uit op vakantie.

De gemiddelde temperatuur in Nederland kwam deze zomer uit op 16.3 graden terwijl 17 graden normaal is. Vooral de neerslag speelde de vakantieganger dit jaar parten. In de zomer viel gemiddeld 350 mm neerslag terwijl 225 mm normaal is. Een van de meest populaire bestemmingen in Nederland, de Veluwe, kwam er het slechtst van af, hier viel deze zomer tussen de 400 en 475 mm neerslag. De vakantieganger deed er het best aan in Limburg op vakantie te gaan, daar viel gemiddeld zo’n 275 mm.

Bron: persbericht Zoover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *