Veilig klauterbos zonder intensieve begeleiding in Doetinchem

Nooit eerder brachten zoveel kinderen zoveel van hun tijd binnenshuis door, vaak zittend achter een tv- of computerscherm. Richard Louv schrijver van het boek “Het laatste kind in het bos”, brengt het gebrek aan contact met de natuur van de online-generatie in verband met verontrustende trends als de groei van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen. In de gemeente Gaanderen is dit onderkent en investeerde de gemeente in een uniek natuurlijk speel- en klimpark voor de jeugd.

Lekker spelen in de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water. Er zijn steeds minder plekken waar dat kan. Met Hoornstra Infrabouw als opdrachtgever, heeft Active Constructions (ACS) unieke speelnatuur ontwikkeld, die de jeugd uitdaagt om lekker buiten te spelen. Deze natuurspeelplek in de gemeente Gaanderen is zo ingericht dat kinderen zich wél kunnen uitleven, en waar ze spelenderwijs de geheimen van de natuur kunnen ontdekken. Als we vragen of er nog vernieuwende technieken zijn gebruikt aantwoord Ewoud van Voorst: “Wat nieuw is is het klimparcours tussen de bomen, zonder dat hierbij een vorm van zekeren (kind zit vast aan een lifeline oid) benodigd is. Dit is door velen geprobeerd (en veranderd/afgebroken) aangezien er hele specifieke eisen zijn mbt valafstanden/ondergrond en veiligheid in zijn algemeenheid.”

Het natuurlijke speelterrein kent een duidelijke zonering voor de diverse doelgroepen. De zonering is door middel van een uitgekiend ontwerp en gebiedsinrichting tot stand gebracht. Zo zijn er diverse speelaanleidingen voor de allerkleinsten en zitplekken voor de ouders, maar ook in meerdere in duurzaam Robinia hout uitgevoerde natuurlijke speeltoestellen.

De topattractie van de natuurspeeltuin is het klauter- en klimbos wat tussen de aanwezige bomen op de locatie is geconstrueerd. De hindernissen in het klauterbos zijn zo gemaakt dat ze gebruikt kunnen worden door kinderen, zonder dat daarbij valbeveiliging noodzakelijk is.

Bij het aanleggen van een natuurlijke speelplek zijn nog steeds veel misverstanden over de veiligheid. Ook al is in deze natuur speelplaats niets standaard, is het geheel succesvol gekeurd en volledig veilig bevonden door de onafhankelijke keuringsinstantie TUV.
Door het succesvol laten keuren van de natuurspeeltuin in Gaanderen, zijn de risico’s voor de beheerder goed afgedekt. Daarnaast leverde ACS een uitgebreid onderhouds-, beheers- en veiligheidsplan, waardoor juist ook de veiligheid gewaarborgd blijft.

Meer informatie: www.activeconstructions.eu

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *