Bezwaren tegen doorberekenen politiekosten bij evenementen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft bezwaar tegen de invoering van het wetsvoorstel ‘doorberekening politiekosten bij evenementen’. Met dit wetsvoorstel kunnen de kosten voor de inzet van politie voor de handhaving van de openbare orde bij vergunningplichtige commerciële evenementen in rekening worden gebracht bij de organisatoren van die evenementen. 

Dit wetsvoorstel zou moeten leiden tot efficiëntere inzet van de beperkte politiecapaciteit bij evenementen. En meer capaciteit vrij moeten maken voor andere politietaken. KHN vreest dat organisatoren van evenementen – en dat kunnen horecaondernemers zijn – noodgedwongen dure politiezorg moeten inkopen.

Brief aan minister met bezwaren

KHN vindt dat de handhaving van de openbare orde en veiligheid een exclusieve overheidstaak is. Deze hoort door de politie uitgevoerd en uit de algemene middelen bekostigd te worden. Laat de overheid daar consequent in blijven. KHN heeft eind juli in een brief aan de minister haar bezwaren medegedeeld.

Ook verzet vanuit andere partijen

Ook andere partijen zoals VNO-NCW, MKB Nederland en de VVEM verzetten zich, tegen invoering van het voorliggend wetsvoorstel. Burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb onderschrijft in een brief aan de minister dat de kosten voor optreden van de politie niet bij de organisator in rekening morgen worden gebracht. Handhaving van de openbare orde is een kerntaak van de overheid, vindt hij.

Bron, en meer informatie: www.khn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *