Zomer 2011: nat en te weinig zon

Op 31 augustus eindigt de meteorologische zomer. Een goed moment om de balans op te maken. Volgens de meteorologen van weeronline.nl gaat de zomer van 2011 de boeken in als nat en één waarin de zon zich te weinig liet zien. Het mooie zomerweer en de hoogste temperaturen zaten dit jaar helemaal aan het begin.

De omslag naar natte omstandigheden kwam vervolgens eerder dan verwacht. Toen het neerslagtekort eenmaal was opgeruimd, had de zomerzon niet meer genoeg kracht om het wisselvallige weertype weer te doorbreken.

Slechts 7 zomerse dagen en 2 tropische
27 juni hadden we voor de eerste keer te maken met een tropische dag. Toen werd het kort na 18.00 uur 30.2 graden in de Bilt. Tropische dagen telde deze zomer echter nauwelijks. Slecht op één andere dag kwam de temperatuur boven de 30 graden uit. In normale zomers zijn er gemiddeld 3,8 tropische dagen en zelfs 21 zomerse dagen. Met die zomerse dagen komen we er ook niet goed vanaf. De zomer van 2011 telde tot nu toe slechts 7 zomerse dagen waarin de temperatuur opliep tot boven de 25 graden.

Neerslag
Ook wat betreft de neerslag doet deze zomer het niet goed. Met meer dan 360 millimeter neerslag eindigen we wellicht in de top 3 natste zomers ooit. Het absolute dieptepunt lag in juli .Toen braken we bijna alle records, de maand eindigde dan ook op een 3e plaats in het rijtje met meest natte julimaanden ooit. Sinds 1966 hebben we  niet zo’n natte julimaand meegemaakt. Op vrijdag 15 juli viel er in Zoetermeer zelfs meer dan 100 millimeter in 24 uur tijd, in twee en een halve dag werd er in Roosendaal 140 millimeter geregistreerd. Augustus lijkt tot nu toe redelijk gemiddeld te verlopen qua neerslag.

Zonuren
De zon liet zich ook minder zien dan normaal. Na de zomers van 2010 en 2009 waarin we respectievelijk 700 en 690 uur van de zon mochten genieten blijft 2011 ver achter. Met iets meer dan 500 zonuren komen we er dus bekaaid af. Voor de zomer met de meest zon moeten we terug naar 1947. Toen was de zon 839 uur aanwezig. Met nog een paar dagen te gaan komen we waarschijnlijk uit rond de 510 zonuren. Behoorlijk te weinig wanneer we kijken naar de 588 zonuren die een gemiddelde zomer ons brengt.

Extreem weer
Een waarschuwingen voor extreem weer werd tot nu toe vijf keer uitgegeven. De eerste op 28 juni. De laatste vier werden in de afgelopen week afgegeven, de eerste op 18 augustus. Toen kwamen vijf personen om op het Belgische festival Pukkelpop als gevolg van hevige neerslag en extreme windstoten.

Op 21 augustus was er een nieuwe waarschuwing voor extreem weer maar viel de impact mee. In de nacht van 23 augustus was het opnieuw raak en ook overdag werd een waarschuwing extreem weer uitgegeven. Toen viel er in korte tijd zoveel neerslag dat hele straten blank kwamen te staan en de riolen het op diverse plaatsen niet meer bij konden houden.

Vier waarschuwing voor extreem weer in één week tijd is uitzonderlijk. Zelfs in de winter komt dit nauwelijks voor wanneer er voor sneeuw, sneeuwjacht en ijzel gewaarschuwd wordt. In juli 2010 werd er echter 3x gewaarschuwd in één week, twee keer kwam er in die week zelfs een weeralarm voor.

Temperatuur
Qua temperatuur komen we deze zomer uit in de middenmoot. Met nog een paar dagen te gaan is de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 16.5 graden. Normaal in de zomer is het 17 graden. Waar juni nog gemiddeld een halve graad warmer was dan het langjarig gemiddelde kelderde de temperatuur in juli twee volle graden onder het gemiddelde. Augustus lijkt exact gemiddeld te verlopen met 17.5 graden als daggemiddelde.

 

Over WeerOnline.nl
WeerOnline.nl is de meest volledige weerwebsite van Nederland. Maandelijks wordt de site ruim 20 miljoen keer geraadpleegd.
WeerOnline.nl wordt geëxploiteerd door MeteoVista. MeteoVista is een van de grootste uitgevers van weersinformatie in Nederland met producten wereldwijd voor de consument en de zakelijke markt. In Nederland is MeteoVista marktleider op het gebied van gladheidbestrijding en tevens de grootste leverancier van weerdata aan diverse media zoals landelijke dagbladen en de NOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *