Kansen voor kamperen in de tuin?

In Groot Brittannië maakt het ‘kamperen in de tuin’ een flinke groei door. Met name in de regio Londen, waar volgend jaar de Olympische Spelen plaatsvinden, stellen veel particulieren hun tuin open voor een bescheiden bijverdienste. De Telegraaf brengt vandaag dit alternatief bij haar lezers onder de aandacht.

 

Particulieren
Op de website www.campinmygarden.com wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Inmiddels staan er nu drie kampeerplekken vermeld in Nederland. Het is na de introductie van logeren bij particulieren (o.a. www.couchsurfing.com en www.wimdu.com.) een logische ontwikkeling. Het past ook prima in de reistrend ‘meet the locals’; waarbij contact met de locale bewoner ven het land op prijs wordt gesteld.

Wet- en regelgeving
De website is opgezet in Groot Brittannië en geeft verder geen informatie over de wet- en regelgeving rondom kamperen in de tuin of de afdracht van toeristenbelasting. In Nederland ligt de wetgeving m.b.t. kamperen bij de gemeente.

Camperplaatsen pas echt concurrerend
Gerard Swart van de VeKaBo kampeerboeren maakt zich niet ongerust over deze nieuwe ontwikkeling: “Je hebt voor commerciële exploitatie een ontheffing nodig van de gemeente voor verblijfsrecreatie en veel mensen verkijken zich waarschijnlijk op de werkzaamheden er om heen. Het lijkt me voor dit soort kleinschalige initiatieven wel erg omslachtig. We maken ons in Noord-Holland veel meer bezorgd over gemeenten die gratis camperplaatsen aanbieden. Door deze gratis aan te bieden hoeft de gast hier geen toeristenbelasting te betalen. Dat is pas echt concurrentie waar we grote problemen mee hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *