Podiumkunsten hebben last van BTW verhoging

Als gevolg van de btw verhoging op de podiumkunsten is de voorverkoop voor het seizoen 2011-2012 sterk teruggelopen. Bij de programmering voor het komend seizoen hebben podia al rekening gehouden met een mogelijke vermindering van de kaartverkoop en zijn er 9% minder voorstellingen en concerten geprogrammeerd. Het aantal verkochte kaarten is evenwel met 14% teruggelopen, nog 5% meer dan waarop was gerekend. Wat de behaalde omzet betreft is het verlies nog groter (-18%) omdat mensen kiezen voor voorstellingen met minder dure kaartjes. ‘De vrees dat de btw verhoging zou leiden tot vermindering van de kaartverkoop is dus uitgekomen. We roepen de rijksoverheid daarom op de btw verhoging alsnog ongedaan te maken en vragen gemeenten hun bezuinigingsplannen op de podia te matigen. De kip heeft al niet veel veren meer’, aldus de VSCD.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft bij een representatieve steekproef onder zijn leden onderzoek verricht naar het verkoop in de zogenaamde voorverkoop: kaartjes voor het seizoen september 2011 – augustus 2012, die al vanaf maart of april van dit jaar gekocht konden worden. Daaruit blijkt dat er opnieuw sprake is van teruggang. Nadat in 2009 en 2010 al fors was ingeleverd (-15% in twee jaar) komt daar voor het komend seizoen nog eens 9% minder voorstellingen en 14% minder bezoek overheen.

‘De podia in Nederland hebben het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad door de financiële crisis, daar komt dan deze terugval nog eens bovenop. Het is zonneklaar dat deze mede het gevolg is van de btw verhoging’, aldus Hans Onno van den Berg, directeur van de VSCD.

De VSCD hoopt van harte dat het kabinet pogingen zal ondernemen de btw vanaf 2012 opnieuw op 6% te stellen en dat gemeenten met hun bezuinigingsplannen beseffen dat de podia door deze ontwikkeling klem zitten. ’Daar valt niet veel te halen, de kip heeft al nauwelijks veren meer’, aldus de VSCD.

Meer informatie: www.vscd.nl

3 reacties

  1. Vreemd…Je hoort namelijk nooit dat als de parkeerheffing omhoog gaan dat dat minder kaartjes oplevert…of de brandstofprijzen…

  2. Als ik een naar een voorstelling wil of naar een concert die ik beslist wil bijwonen dan laat ik mij niet afschrikken door een prijsverhoging 8%, een ander voorbeeld: de kinderdagopvang gaat duurder worden, , nu mijden de ouders massaal de kinderopvang, wat hebben ze met die kinderen gedaan?? We moeten allemaal een steentje bijdragen aan de bezuinigingen!!!

  3. Reden te meer om hier en daar wat te sluiten.
    Is duidelijk geen behoefte aan op dit moment.
    Nieuwe kunstvormen zullen vanzelf boven komen drijven.
    Dat is pas kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *