Kun je een stormdrama zoals bij Pukkelpop voorkomen?

Het dramatisch verlopen Pukkelpop festival in Hasselt, waarbij de natuurkrachten een negatieve hoofdrol opeisten, stelt ons voor de vraag: ‘Had dit voorkomen kunnen worden?’. Activiteiten in de openlucht zijn natuurlijk altijd kwetsbaar voor weersinvloeden. Met de juiste weersbewaking ben je in ieder geval een stuk beter voorbereid.

Weerswaarschuwing
De organisatie van Pukkelpop liet in een persconferentie weten dat ze het slechte weer helemaal niet hadden zien aankomen. Bij Weeronline.nl hebben ze de weergegevens van de afgelopen dag er nog eens op nagekeken en Marthijn Tabak concludeert: “Al enkele uren van tevoren was duidelijk dat er zwaar weer op komst was. Dit zou bij ons waarschuwingssysteem zeker een serieuze waarschuwing hebben opgeleverd. De heftigheid van de weersomstandigheden waren echter wel lastig in te schatten. Als we de gegevens terugkijken dan lijkt de zware bui in eerste instantie aan het festival voorbij te trekken, maar kort van tevoren zien we dat de storm ineens afbuigt. In dit soort gevallen kun je 10 a 20 minuten van tevoren pas met grotere zekerheid een groot alarm afgeven. In het kort: Over het Pukkelpopterrein trok gisteren de zwaarste bui van de dag en die bui was op dat moment precies op zijn/haar hoogtepunt.” Zie ook de radarbeelden van Weeronline:


 

Inspelen op het weer
Had een drama zoals in Hasselt voorkomen kunnen worden? Weeronline heeft voor buitenactiviteiten een waarschuwingssysteem ontwikkeld: de Outdooralert, waar organisatoren van buitenevenementen zich op kunnen abonneren. Zo maakt o.a. Lowlands gebruik van dit systeem. Zij krijgen al tijdens de opbouw van het terrein regelmatig informatie over de weersomstandigheden. Deze informatie wordt tijdens het festival zelf continu in de gaten gehouden.

Bij mooi weer lijkt een Outdoor Alert wellicht overdreven. Juist op extreme momenten biedt deze dienst een waardevolle bijdrage aan een ordelijk verloop. Vorig jaar kreeg een concert van Anouk een waarschuwing dat er direct na afloop van het concert een onweersbui zou overtrekken. De organisatie hield daar rekening mee door geen uitloop toe te staan, de bezoekers te waarschuwen en bliksemafleiders rond het podium te plaatsen.

Meer informatie: www.meteovista.nl / www.outdooralert.nl

Eén reactie

  1. vorig jaar werden we ruim van te voren gewaarschuwd toen we bij anouk waren….het concert werd even uitgesteld en er weren rollen plastic uitgedeeld die we allemaal mochten gebruiken om te schuilen en stonden er met zn alle eronder totdat de onweer weg was
    vind het een hele slechte zaak dat ze bij pukkelpop dit niet hebben gecheckt…..zelfs een leek kan voorstellen dat het slecht kon aflopen
    maar achteraf kunnen we allemaal makkelijk praten,,,,,,,,daar komen de slachtoffers niet terug
    rip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *