Veel faillissementen in de horeca in juli

Het aantal horecaondernemers dat failliet gaat blijft hoog. Dat blijkt uit de cijfers over de maand juli die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd. Vooral café’s legden het loodje.

In juli gingen 56 horecabedrijven failliet. Dat is een toename met 51 procent ten opzichte van juni. Ten opzichte van juli vorig jaar is het aantal ondernemers dat bankroet ging zelfs verdubbeld. Ook gemeten over de eerste zeven maanden van 2011 was de horeca de branche met het grootste aantal faillissementen.

Rookverbod
Met name veel café’s konden het niet langer bolwerken. ‘Er was de afgelopen jaren al sprake van een negatieve trend. De crisis en het rookverbod hebben die versterkt’, meent Paul Schoormans, beleidsmedewerker bij Koninklijke Horeca Nederland.

De groei van het aantal failliete horecabedrijven laat zich op het eerste gezicht moeilijk rijmen met de stijging van de omzet en de toename van het totale aantal ondernemers binnen deze branche. Over het eerste kwartaal gemeten steeg de omzet van hotels, restaurants en café’s met ruim 6 procent. Het aantal horecaondernemers steeg de afgelopen vijf jaar met ruim 10 procent tot 53.900.

Meer bed & breakfasts
Volgens Schoormans gaan deze ontwikkelingen goed samen. Tegenover de omzetgroei staat een substantiële stijging van de lasten. De toename van het aantal horecabedrijven moet vooral worden gezocht in de explosieve toename van het aantal bed & breakfasts en cateraars. ‘Zzp-ers die relatief gezien niet zoveel hoeven te investeren’, aldus de beleidsmedewerker.

In de detailhandel daalde het aantal failliete bedrijven de afgelopen maand met 13 procent tot 103. Ten opzichte van juli 2011 was er zelfs sprake van een afname met 30 procent.

Het totale aantal faillissementen in Nederland daalde in de periode tot en met juli met 5 procent tot 5.668. In de provincies Gelderland en Utrecht daalde het aantal failliete bedrijven het meest.

Over FaillissementDossier.nl
FaillissementsDossier.nl verstrekt informatie over faillissementen, surseances en schuldsaneringen op een toegankelijke manier. De dossiers en de openbare faillissementsverslagen zijn kosteloos in te zien en in het geheel te downloaden.
Per onderneming is een dossier samengesteld met veel informatie over het failliete of in surseance verkerende bedrijf. Hierin worden onder meer vermeld de complete gegevens van de curator of bewindvoerder, handelsnamen, vestigingsadressen en informatie over de branche en activiteiten van het bedrijf.

Meer informatie: www.faillisementsdossier.nl

(Persbericht via Nieuwsbank)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *