Arbeidsinspectie constateert veel slordigheden bij werktijden kinderen

Werkgevers gaan vaak slordig om met de regels voor werk- en rusttijden bij vakantiewerk door kinderen en jongeren. Een verruiming van de werktijd voor 15-jarigen moet de praktijk dichter bij de wetgeving brengen. De werkomstandigheden voor deze groep tijdens hun vakantie- en bijbaantjes zijn meestal in orde. Dat blijkt uit ruim 700 controles vorig jaar van de Arbeidsinspectie in onder meer de horeca, supermarkten en de land- en tuinbouw.

15 jarigen mogen wat later doorwerken
Arbeidsinspectie constateert in haar onderzoek: “Helaas moeten we constateren dat de situatie in de horeca in 2010 met een nalevingspercentage van 40% nog steeds slecht is. Het werken na 19.00 uur door 15-jarigen speelt hierbij een belangrijke rol. (16- en 17- jarigen mogen tot 23.00 uur werken) De Nadere Regeling Kinderarbeid (NRK) zal op een aantal punten worden aangepast. Een van de onderdelen is het uiterlijke tijdstip van arbeid voor 15-jarigen. Momenteel mag er tot 19.00 uur gewerkt worden, dat zal worden verruimd tot 21.00 uur. De wijzigingen in de NRK zullen per 1 augustus 2011 van kracht worden. De verwachting is dat deze wijziging betekent dat het aantal overtredingen afneemt.”

Meer voorlichting arbeidsomstandigheden
Tijdens de controles vorig jaar legde de Arbeidsinspectie twee keer het werk stil vanwege acuut gevaar voor de medewerkers. In totaal werden er 55 boetes en 661 waarschuwingen uitgedeeld. Uitgangspunt voor de arbeidsinspectie blijft: “Een vakantiebaan is voor jongeren een manier om werkervaring op te doen en zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. De veiligheid, gezondheid en ontwikkeling van jongeren mogen daarbij geen gevaar lopen.”

De Arbeidsinspectie besteedt dit jaar in voorlichting aan werkgevers, ouders, scholen en jongeren extra aandacht aan het werk van kinderen en jeugdigen.

Meer informatie (o.a. resultaten onderzoek vakantiewerk en werktijden jongeren): www.rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *