Vlaamse regering keurt strategisch plan voor toerisme goed

Op voorstel van minister van Toerisme Geert Bourgeois keurde de Vlaamse Regering half juli het strategisch beleidsplan 2020 voor het toerisme in Vlaanderen-Brussel goed. Het is de eerste keer dat er zo’n beleidsplan tot stand komt in overleg met de toeristische sector en de beleidsdomeinen die van belang zijn voor het toerisme.

Geert Bourgeois

Met de goedkeuring van dit strategisch plan wordt een belangrijk punt van het Vlaams Regeerakkoord goedgekeurd. Uniek is ook dat de toeristische partners zich engageerden om voor het jaareinde een toerismepact te sluiten om de doelstellingen uit te voeren.

Minister van Toerisme Geert Bourgeois : “Het overlegproces, met meer dan 150 organisaties,  startte in het voorjaar van 2010 en resulteert nu in dit strategisch plan. Dit is geen vrijblijvende oefening, want er is met alle betrokkenen afgesproken om in het najaar het toerismepact te tekenen. Belangrijk is ook dat er samen met alle betrokkenen eindelijk werk gemaakt is van een langetermijnvisie. Waar willen we met ons toeristisch beleid en samen met de toeristische sector staan tegen 2020.”

In een gezamenlijke missie willen alle betrokkenen komen tot “de duurzame ontwikkeling van het toerisme in, naar of vanuit Vlaanderen met het oog op meer economisch rendement, tewerkstelling en welzijn.” Dit resulteert in 4 strategische doelstellingen:

1) de bekendheid en aantrekkingskracht van Vlaanderen als toeristische bestemming verhogen in binnen- en buitenland;

2) het aandeel van de toeristische sector in de Vlaamse economie laten stijgen;

3) de klanttevredenheid verhogen door een kwaliteitsvol aanbod;

4) de slagkracht van de toeristische sector versterken.

Deze missie en strategische doelstellingen krijgen concrete uitvoering in 9 operationele doelstellingen. Hierbij staan kennisverwerving, ondernemersklimaat en tewerkstelling,  investeringen, ontsluiting en bereikbaarheid van het toeristisch aanbod, identiteit en imago, onthaal en participatie centraal.

De komende jaren zal op een jaarlijkse Staten-Generaal een stand van zaken worden opgesteld over de uitvoering van dit strategisch beleidsplan. Bijkomend krijgt ook het nieuwe Raadgevend Comité van Toerisme Vlaanderen de opdracht om dit belangrijk strategisch proces mee te begeleiden.

Bron: www.geertbourgeois.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *