Kookstudio’s volop in ontwikkeling

Heeft de keuken van uw recreatiebedrijf buiten het hoogseizoen ook een flinke overcapaciteit? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van een kookstudio. Van Spronsen en Partners horeca-advies publiceerde onlangs een (gratis) boekje met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kookstudio’s.

Kookstudio Kooklokaal in Den Haag

Ontwikkelingen in de branche volgens van Spronsen & Partners:
Een kookstudio is een ruim begrip, maar wordt dus gezien als een ruimte waar gasten hun eigen maaltijden bereiden en leren koken tijdens workshops of kooklessen. Het educatieve aspect is hierbij van belang.
Tegenwoordig zien we vooral branchevervaging in deze markt. Het zijn namelijk niet meer enkel de kookstudio’s die de workshops verzorgen. Enerzijds zijn het tegenwoordig ook de restaurants, hotels, zalencentra en leveranciers zoals Miele of andere kookwinkels die workshops en kooklessen als neven-activiteit verzorgen. Anderzijds zijn het ook de kookstudio’s zelf die hun markt verbreden door bijvoorbeeld in een winkel of een webshop te openen of thuiskok- en cateringactiviteiten aan te bieden. De grens vervaagt tussen maaltijdverstrekkende bedrijven en kook-gerelateerde bedrijven.
 
Een oorzaak hiervan ligt enerzijds bij de economische crisis, waar vooral de horeca de harde klappen heeft opgevangen. Horecabedrijven zijn dus op zoek gegaan naar nieuwe manieren om omzetten te realiseren. Anderzijds is het de sterk opkomende interesse vanuit de consument in het (thuis)koken, kookprogramma’s, luxe keukenapparatuur en andere kook-gerelateerde activiteiten. Horecabedrijven proberen op deze manier een graantje mee te prikken.

Opvallend zijn de samenwerkingsverbanden en partnerschappen vanuit de leveranciers. Leveranciers zoals Miele (keukenapparatuur), Pickwick (thee) en Bonduelle bieden zelf kookworkshops aan, zoals met het Miele Experience Center in Vianen of gaan samenwerkingsverbanden aan met kookstudio’s om hun product aan te prijzen.

Seizoensgebonden
Net als de recreatie, kennen de kookstudio’s hun piekmomenten. Met name in het najaar en richting de kerstdagen is er veel vraag naar kookworkshops. Het betreft dan vooral veel personeelsuitjes. Een tweede piek voor kookstudio’s ligt in het voorjaar.

Succesfactoren
Niet elk bedrijf is geschikt om als kookstudio te worden ingericht. Zo beoordeelt Spronsen en Partners potentiële locaties o.a. op:
–          Is de ruimte (keuken) groot genoeg
–          Is de locatie goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer (denk aan de Bob)
–          Door de toenemende concurrentie is een uniek concept steeds belangrijker.

De extra investeringen zitten vaak vooral in de aanschaf van extra klein materiaal, zoals kommen, bestekken en andere gereedschappen.

 

Op de website van Van Spronsen kunt u het boekje met tips gratis downloaden (pdf).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *