VeKaBo; Voorstel toeristenbelasting D66 wordt regelrechte ramp

De VeKaBo voorziet nog meer toeristenbelasting bij het nieuwe voorstel van D66. Die willen 5% van de toeristenbelasting bij gemeentes in een algemene promotiepot stoppen. Met als risico dat gemeentes de belasting gewoon weer verder verhogen.

De VeKaBo (Vereniging van Kampeer Boeren) streeft al jarenlang voor het afschaffen of beter te besteden van de toeristen belasting. De branche organisatie VeKaBo Nederland is dan ook zeer verheugd over het feit dat de overheid erkent dat de toeristenbelasting alsmaar wordt verhoogt en  gebruikt wordt voor niet toeristische activiteiten.  Echter, het voorstel van D66  om 5% van de inkomsten uit de Toeristenbelasting over te hevelen naar een centrale pot,  is volgens de brancheorganisatie een regelrechte ramp, zegt Gerard Swart woordvoerder van VeKaBo.

De VeKaBo verwacht dat gemeentes gaan die 5 % afdracht weer extra verhalen op de recreant door de Toeristenbelasting met minimaal 5% te verhogen. Gerard Swart: “Dat hebben we in het verleden vaker gezien. Als gemeentes 5% moeten afdragen, dan is het voor hen veel gemakkelijker om die kosten door te berekenen, dan om lastige maatregelen te nemen m.b.t. bezuinigingen.”

Aan de goede bedoelingen van D66 twijfelt Swart overigens niet; “D’66 gaat er echter wel van uit dat de gemeenten die 5% uit hun bestaande inkomsten gaan afdragen.”

Als dit door gaat zal de recreatieondernemers 6,25 miljoen euro extra moeten door berekenen aan de recreanten, waardoor het toerisme een enorme klap zal krijgen in deze crisis tijd. Wil men meer voor de toerist doen dan zal men moeten snijden in de Toeristenbelasting; alleen op deze manier kan in de toekomst de recreant met de kleine portemonnee nog op vakantie.

Bron: Vereniging Kampeer Boeren (VeKaBo)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *