Nederlandse bedrijven voorzichtig enthousiast over Olympisch Plan 2028

Er is enthousiasme bij Nederlandse marktpartijen om de ruimtelijke opgaven voor de Olympische Spelen in 2028 op te pakken. Zij verwachten van het Rijk een actieve trekkersrol bij het organiseren van de planvormingsfase voor de ruimtelijke ambities. Dat blijkt uit het onderzoek ‘PPS: Publiek Private Spelen’ van Deloitte Real Estate Advisory en Nirov onder vijftig private en maatschappelijke organisaties. Dit onderzoek is op 29 juni tijdens een Plaza Olympisch Plan 2028 gepresenteerd.

De geïnterviewde partijen zijn vrijwel zonder uitzondering bereid om hun kennis en expertise in te brengen voor de ruimtelijke opgaven van de Olympische en Paralympische Spelen in 2028. In het onderzoek is zowel de belangstelling voor vastgoed als voor infrastructuur onderzocht. Met name voor het vastgoed is een grote investeringsbereidheid in de Olympische en Paralympische Spelen onder woningcorporaties, ontwikkelaars, beleggers, pensioenfondsen en (flexibele) bouwers.

De regierol die van het Rijk wordt verwacht op ruimtelijk gebied heeft vooral betrekking op continuïteit en stabiliteit in de besluitvorming door de overheid. Private partijen hebben expliciet behoefte aan duidelijkheid over de gewenste ruimtelijke invulling. Ook verwachten private partijen dat procedures worden versneld en belemmeringen in procedures worden weggenomen. Dit maakt tijdige realisatie van vastgoed en infrastructuur mogelijk.

”Wij stellen vast dat binnenstedelijke locaties het meest aantrekkelijk zijn uit oogpunt van de ‘Legacy’,” aldus Jurriën Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate Advisory. “Hergebruik of herontwikkeling van vastgoed na afloop van de Spelen biedt in de stad de grootste meerwaarde. De private partijen spreken daarbij een voorkeur uit voor een locatie in de Noordvleugel of Zuidvleugel van de Randstad, liefst in of tegen een stedelijke agglomeratie aan.”

Volgens Chris Kuijpers (Directeur Generaal Ruimte & Water van Ministerie van Infrastructuur & Milieu) die het rapport in ontvangst nam, sluit dit aan bij de onderzoeken die in het kader van de Olympische Hoofdstructuur momenteel worden afgerond. Op die manier kunnen de Spelen ook bijdragen aan het verbeteren van de internationale concurrentiepositie, een van de doelen van de recent gelanceerde Structuurvisie Infrastructuur & Ruimte.

Volgens Eric Eijkelberg, directeur Olympisch Vuur, laat het rapport zien dat het bedrijfsleven met positieve interesse naar het Olympisch Plan 2028 kijkt. “Het is belangrijk is om van die interesse gebruik te maken. Voor daadwerkelijke betrokkenheid van de private sector zijn heldere beslissingen nodig over de ruimtelijke inrichting van de Olympische en Paralympische Spelen. Zoals over de specifieke locaties van alle accommodaties. Zodra dit helder is, kan de private sector aan de slag. Gelukkig zijn we ruim vantevoren begonnen. Geen enkel land is zo vroeg begonnen met de voorbereiding van de Spelen. Deze tijd gebruiken we om de positieve impact die de Spelen zullen hebben op de kwaliteit van de mobiliteit, bereikbaarheid en infrastructuur neer te zetten,” aldus Eijkelberg.

De studie ‘PPS: Publiek Private Spelen’ brengt de samenwerkingsmogelijkheden en investeringsbereidheid in kaart voor de ruimtelijke opgaven voor de Olympische Spelen 2028. De bevindingen zijn gebaseerd op interviews met bestuurders van publieke, private en maatschappelijke partijen die mogelijk een rol kunnen spelen bij de ruimtelijke opgaven van de Olympische Spelen in 2028. Het onderzoek werd uitgevoerd door Deloitte Real Estate Advisory en Nirov en begeleid door een commissie met afgevaardigden van organisaties uit de wereld van bouw, wonen, kennisontwikkeling en rijksoverheid. Het Ministerie van I&M, het Ministerie van VWS en Olympisch Vuur beschouwen de positieve energie rond de begeleiding en uitvoering van dit onderzoek als een veelbelovende indicator voor samenwerkingsbereidheid rond de ruimtelijke opgaven.

De bijeenkomst maakt deel uit van een reeks Plaza’s van het Olympisch Plan 2028. Een Plaza Olympisch Plan 2028 is een plein waar bekende personen en groepen, betrokken bij het Olympisch Plan met elkaar en met geïnteresseerd publiek in gesprek gaan over actuele ontwikkelingen binnen één van de Olympische ambities. De Plaza’s zijn een initiatief van Olympisch Vuur.

Het onderzoek is hier te downloaden: PPS Publiek Private Spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *